НОВИНИ

Днес е празник на Светия Дух

празник светия дух
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
09:52, 21.06.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

С тържествени богослужения православната църква чества празника на Светия Дух. Той винаги се отбелязва след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове.

"Цялата Богослужба е в прослава на Дух Свети - третото лице на Света троица. Бог е един, но в три лица. Чрез тайнствата на църквата ние получаваме даровете на Светия дух, сред които ние се преобразяваме и ставаме една нова твар в Христа. Мястото на греха, на нечистотата се заема от вярата, любовта, добродетелите и вървим, според силите си, към царството Божие", обяснява Врачанският митрополит Григорий.

Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни (понеделник) след Великден. Свети дух е денят след Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. Народът нарича празника и Духовден. В някои райони съществува вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

На големия християнски празник се отбелязва и Денят на Ямбол. Учениците няма да са на училище, а от Общината са подготвили богата програма.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Язовир „Йовковци“ прелива, изпускат водата контролирано
Язовир „Йовковци“ прелива, изпускат водата контролирано
Кузманов започва срещу румънец в квалификациите на „Уимбълдън“
Кузманов започва срещу румънец в квалификациите на „Уимбълдън“