НОВИНИ

Доц. Николов, Македонски институт: Измислят фантастични мотиви, за да се отрече българското

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 15.02.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

"Има противопоставяне на две нива с Република Северна Македония - едното е научно или псевдонаучно, а другото е политическо", това подчерта в "Още от деня" доц. Георги Николов, председател на Македонския научен институт.

"По отношение на науката за нас няма спор, но очевидно има политически спор и неотстъпчивост от страна на нашите съседи от Република Северна Македония. Нашата научна аргументация се гради на историческите извори. Ние имаме една много сериозна историческа школа, която тръгва от средата на 19 век и има такива очевидни доказателства за българския характер на историята в историко-географската област Македония, на която не може човек да противопостави нищо, освен ако това не е псевдонаука", отбеляза доц. Николов.

И коментира, че един е разговорът между учените от двете страни при закрити врати, когато отсрещната страна признава, че това е така или иначе, но пред обществото започват да преповтарят мантрите на македонизма.

"Имаше през последните десетилетия някои ужасни примери за хора, които показаха българското си потекло, българския произход, дори дадоха идеи как да се решат въпросите, един от тях е поетът Младен Сърбиновски, който беше оставен на улицата, едва ли не да чисти входове, за да може да се издържа", посочи доц. Георги Николов.

Представиха Бяла книга по езиковия спор между България и Република Северна Македония

Хората се опитват да спазват мантрите на македонизма, за да не ги сполети такава съдба.

"Измислят се не псевдонаучни, а дори фантастични мотиви, за да се отрече българското, особено в средновековната епоха, когато то е несъмнено - всички византийски, западни, арабски извори сочат, че тук живеят българи, че царството на Самуил е българско", заяви председателят на Македонския научен институт.

Доц. Николов даде пример от тълкуванията на македонските учени - защо Василий II се нарекъл Българоубиец - защото в армията на Самуил имало и "малце бугари".

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две трагедии след токов удар са без осъдени
Две трагедии след токов удар са без осъдени
Специално: Кои са българските просяци от Тулуза?
Специално: Кои са българските просяци от Тулуза?