НОВИНИ

Глаголицата е първата славянска писменост, а не германски руни

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:24, 15.02.2021
6562
Чете се за: 04:55 мин.
Култура
Слушай новината

Разгорещен научен спор - коя е първата славянска азбука. И всичко тръгва от една животинска кост.

Чешки учени излязоха с твърдението, че глаголицата не е най-старата славянска писменост. Според тях това са старогермански руни от около 600-ата година след Христа, изписани върху животинска кост. Вижте как им отговарят българските учени.

През 2017 г. в Южна Моравия е открита животинска кост с изписани германски руни върху нея. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че тя е от домашно животно, живяло около 600-ата година след Христа. Надписите са така наречените "Руни на стария Футарк", използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век.Тази азбука има 24 знака.

"Първоначално забелязах само няколко резки и след това при по-внимателно разглеждане открих, че те образуват определени букви, но беше невъзможно да се видят, беше трудно, но в крайна сметка стигнахме до заключението, че това са руни", каза студентката по археология Алена Сламова.

"Тъй като реброто е счупено, върху него я няма цялата руническа азбука, а само последната част. Няма конкретни думи или съобщения, изписани върху костта, но това е поредица от руни, нещо като нашата азбука", каза ръководителят на Департамента по археология в Масариков университет в Бърно Иржи Махачек.

Чешки учени: Германски руни са най-старата писменост, ползвана от древните славяни

Международен екип от учени излиза със заключението, че това е най-старата писменост, използвана от древните славяни. Определя откритието и като безпрецедентен успех не само за учените в Чехия, но и в цяла Европа. Според българските учени обаче най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от Свети Константин-Кирил Философ.

"Първо се ядосах, после ми стана смешно. В България има стотици такива рунически знаци, те са изследвани още от времето на Карел Шкорпил, намирани са най-вече в Преслав, Плиска, старите столици и по никакъв никакъв начин не може да се твърди, че това е една интегрална писмена система каквато е една азбука, каквато е глаголицата", заяви проф. Славия Бърлиева от Кирило-Методиевски научен център към БАН.

Това е поредната спекулация, каза още проф. Бърлиева. Да, славяните са познавали руническите знаци, добави тя, още Черноризец Храбър казва, че те са пишели "с черти и резки", но това не е първата им писменост. Такова е и мнението на проф. Анна-Мария Тотоманова.

"За мен няма съмнение, че глаголицата е първата славянска писменост. Руните са германски и те очевидно са били заварени от славянските племена, които нахлуват в Източна и Централна Европа някъде от началото на 6 век. Това не е същинско писмо, то е използвано за правене на надписи на дърво, на камък, върху кост, както е в нашия случай", обясни проф. Анна-Мария Тотоманова от катедра Кирилометодиевистика към Софийския университет.

Руните са примитивни и няма данни за сериозни масиви от текст, написани с тях, добави проф. Тотоманова. Намерената кост най-вероятно е някакъв амулет без свързан текст.

"Това, което е там, не е запис на славянска реч. От научна гледна точка това не е научно съобщение, няма сериозни доказателства за нещо такова", каза проф. Анна-Мария Тотоманова от катедра Кирилометодиевистика към Софийския университет.

Що се отнася до глаголицата - тя е първата устроена азбука, създадена от един човек, за да служи на новопокръстените славяни. Звуците ѝ предават и най-сложните звуци на славянската реч. По неин образец е направена и кирилицата, уточни проф. Тотоманова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Кои са българските просяци от Тулуза?
Специално: Кои са българските просяци от Тулуза?
Лудогорец отбеляза 6 гола на Етър, Кешерю вкара четири
Лудогорец отбеляза 6 гола на Етър, Кешерю вкара четири