НОВИНИ

Домбровскис за споразумението за украинското зърно: Влизането в сила на европейските мерки ще стане много бързо

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:05, 29.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Общоевропейската забрана за внос на 4-те земеделски култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и за по-дълго време.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис коментира, че постигането на споразумение е отнело доста време и усилия, защото въпросът е чувствителен - както за европейските земеделски производители, така и за Украйна.

“Вчера намерихме решение за временно въвеждане на извънредни защитни мерки за четирите най-чувствителни селскостопански продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ще продължим да наблюдаваме и други продукти и ще предоставим пакет от финансова помощ от 100 милиона евро за селскостопанските производители в петте държави членки. В замяна държавите ще отменят едностранно въведените ограничения”, заяви Домбровскис.

Домбровсис съобщи, че влизането в сила на общите европейски мерки ще стане много бързо, до няколко дни. След това според него трябва да се работи за бързото отстраняване на логистичните проблеми, свързани с коридорите на солидарност.

“Идеята на тези коридори на солидарност е да помагат на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. В момента от една страна ние имаме селскостопански производители в съседните държави, които се оплакват от свръхдоставки от Украйна, което намалява цената на техните продукти, а от друга - виждаме, че в развиващите се страни цените на селскостопанските продукти все още са много високи и има продоволствени проблеми. Това ясно показва, че съществуват логистични проблеми, които трябва да бъдат отстранени”, заяви Домбровскис.

Министърът на финансите на Украйна приветства споразумението, което според него е от ползва не само на Украйна, но и на страните от Близкия Изток и Африка.

“Щастливи сме и приветстваме всяко споразумение на ниво Европейски съюз. Мисля, че Украйна не трябва да се договоря поотделно с различите държави, а да преговаря с ЕС като цяло, който отговаря за търговските отношения с Украйна. Затова приветстваме разрешаването на този въпрос”, заяви Серхий Марченко - министър на финансите на Украйна.

ЕК обещава да наблюдава и други продукти, като слънчогледовото олио например, и да ограничи вноса им в съседните на Украйна държави, ако това е необходимо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден случай на върнати от Мексико български туристи
Пореден случай на върнати от Мексико български туристи
Тошко Йорданов: Подхождаме практично и конструктивно в този парламент
Тошко Йорданов: Подхождаме практично и конструктивно в този парламент