НОВИНИ

Премиерът на Косово пред БНТ: Споразумението със Сърбия е де факто признаване на Косово като независима държава

Александър Марков
от Александър Марков
19:49, 29.04.2023
Чете се за: 13:42 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението между Косово и Сърбия не утихва. Това стана още по-видимо след частичните местни избори от миналата неделя, при които сърбите бойкотираха вота. Стигна се до избирателна активност от 4%, при която от от 45 000 имащи право на глас до урните отидоха само 13 сърби. Така в сръбските косовски общини кметовете ще са албанци.

Изборите идват повече от месец, след като Европейският съюз обяви споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, но което двете страни още не са подписали. В специално интервю за БНТ премиерът на Косово Албин Курти коментира, че споразумението е на практика признаване на Косово от страна на Сърбия.

Сръбската общност в Северно Косово бойкотира местните избори

За нищожната избирателна активност в сръбските общини Курти коментира, че се дължи на слабата предизборна кампания, която е позволила да се създаде фронт за бойкот. Албин Курти говори пред Александър Марков по време на Делфийския форум за сигурност.

Г-н премиер, много Ви благодаря за интервюто тук, в Делфи. "Западните Балкани на новата геополитическа шахматна дъска" е панелната дискусия, в която ще участвате. Шестте държави по-близо ли са до пълна европейска интеграция или изостават в някои области, по Ваше мнение?

Албин Курти, министър-председател на Косово: С Берлинския процес, който получи нов, свеж старт блатодарение на канцлера Шолц миналия ноември, когато всички шест страни подписахме три споразумения, се приближихме по-близо към ЕС. Въпреки това не можем да кажем, че всички страни имат еднакво желание да се присъединят към ЕС. Например в Косово и Албания над 90% от хората искат да се присъединим към ЕС. За съжаление, в Сърбия само една трета от населението иска да стане част от общността. Следователно желанието за присъединяване не е еднакво, но също така и качеството на управлението е доста различно. Косово реализира огромен икономически и демократичен прогрес през последните няколко години и затова в толкова много европейски и световни класации сме на първите позиции сред страните от Западните Балкани. Надяваме се, че ще се придвижим напред, но отново нашият северен съсед, който не е позитивно настроен към нас, мисля, че е основната причина целият регион да бъде задържан назад. Иначе сега е времето да се направят много стъпки към европейска и евроатлантическа интеграция за целия регион.

Как последствията от ковид пандемията и войната в Украйна и всички останали кризи, на които станахме свидетели през последните две години, повлияха като цяло на ситуацията на Западите Балкани и амбициите на Косово към пълна европейска интеграция?

Албин Курти: По време на ковид забелязахме, че сме по различен начин геополитически обвързани. Например, Косово дори не си помисли да купи ваксини от Руската федерация или Китай, ние успяхме да се справим само с ваксини, които получихме от САЩ и ЕС, макар и с леко закъснение. Но ние се справихме със ситуацията, защото доверието на хората в институциите беше много високо. Тогава също бях в управлението, през пролетта на 2020 г., когато хората спазваха карантината. И въпреки че подписахме договор с "Пфайзер" твърде късно, успяхме да ваксинираме 60% от населението през 2021 г. И след това втора доза, трета доза. Ако погледнете жертвите на глава от населението, трябва да кажа, че Косово се справяше доста добре. Това се промени, обаче, с войната в Украйна след непровокираната руска инвазия и военна агресия, защото Сърбия, която взе ваксини от Руската федерация и Китай, се отдалечи още повече в своята геополитическа обвързаност и засили контраста с моята страна. Ние не сме уплашени, но сме притеснени, че Кремъл използва правителството на Сърбия и настроенията сред населението, за да засили влиянието си в Западните Балкани срещу НАТО и ЕС. Така че двете - пандемията от COVID-19 и руската война в Украйна подсилиха контраста на геополитическите обвързаности сред шестте страни на Западните Балкани.

Когато говорим за отношенията Косово-Сърбия, каква е понастоящем ситуацията?

Албин Курти: Ситуацията е по-добра в този смисъл, че имаме две споразумения в едно - на 27 февруари - основно споразумение, а на 18 март - анекс за изпълнение. Ние ще продължим да изпълняваме тези споразумения. Те трябва бързо и в цялост да бъдат изпълнени без предварителни условия и забавяне. Ние искаме да нормализираме отношенията със Сърбия под егидата на Брюксел, която за нас е двойна столица - на ЕС и на НАТО. Но има определено нежелание от страна на официален Белград да се придържа към договореното. Споразумението, което постигнахме в Брюксел, е де факто признаване на Република Косово като независима държава и искаме това да бъде изпълнено на терен колкото е възможно по-бързо. За тази цел се нуждаем от помощта на ЕС. Косово е нормална, демократична държава, но признавам, че отношенията ни със Сърбия не са нормални. Трябва да нормализираме тези отношения. ЕС, като платформа, като визия, като набор от принципи и ценности, е подходящото място да нормализираме отношенията си и да ги превърнем в добросъседски.

Косово е една стъпка по-близо до членство в Съвета на Европа. Това е историческа стъпка. Колко трудно беше за страната Ви по пътя към СЕ?

Албин Курти: Доста лобиране беше необходимо. Нашите партньори и приятели също ни помогнаха, но успяхме да го направим най-после на 24 април, което е важен етап по пътя към пълноправно членство в Съвета на Европа. Ние се придържаме към трите фундаментални ценности на Съвета на Европа - демократизация, демокрация, човешки права и върховенството на закона. Има голям брой престижни международни организации, които ясно показват, че Косово е първенец в региона. Например, когато стане въпрос за върховенството на закона, според "Световния проект за справедливост", когато стане дума за борбата с корупцията, според "Прозрачност без граници", когат стане дума за политически права, граждански свободи, според "Фрийдъм хаус" - във всички тези класации ние сме първенец сред шестте страни от Западните Балкани, така че успешното ни преминаване на първата основна стъпка по пътя към пълноправно членство в Съвета на Европа е признание за прогреса, който сме направили. Но отново вътрешнополитическият напредък не е достатъчен, трябва да спечелите гласовете на членовете. Ние сме много благодарни на страните, които гласуваха с "да", включително и България, които подкрепят Косово по пътя към нейната цел. Много сме благодарни за това.

Вие призовахте ЕС да порицае Сърбия за неподкрепата ѝ за Косово да стане член на Съвета на Европа и че това е в разрез със споразумението, постигнато през март. Президентът Вучич заяви, че ще започне да изпълнява споразумението, след като Косово създаде Общността на сръбските общини. Ще проработи ли изобщо това споразумение?

Албин Курти: Що се отнася до Косово, това споразумение трябва и ще проработи, но обструкциите идват от официален Белград и с тях трябва да се занимае Европейския съюз. Наскоро президентът Вучич заяви, че той всъщност не е приел споразумението, само концепцията му. Той също така заяви, че ще има известни лимити по отношение изпълнение на споразумението от тяхна страна. Предложението на ЕС, превърнато в споразумение, прието от всички 27 страни членки с пълно единство, не е шведска маса, от която да избираш любимото си ястие. Споразумението трябва да бъде изпълнено в цялост и бързо. Без предварителни условия, без отлагане. И отново ще кажа - зависи от посредника, от ЕС да гарантира изпънението на споразумението, като поиска от Белград да се оттегли от обструктивния си и деструктивен подход.

Но кога ще бъде създадена тази Общност на сръбските общини? Кога ще има условия за създаването ѝ?

Албин Курти: Ние имаме десет общини със сръбско мнозинство от общо трийсет и осем. Това е предложението на Ахтисаари, бившият фински президент, който спечели Нобелова награда за мир и е автор на архитектурата на нашата демократична република. Аз не съм министър-председател само на албанците, аз съм министър-председател на всички общности и ние ще се ангажираме също така с нашите европейски партньори за адекватно ниво на самоуправление на сръбските общности, но всички наши партньори приемат и потвърждават, че нещо, за което трябва да сме много притеснени, е боснизацията на Косово, а именно опитът да се създаде Република Сръпска, която ще подкопае нашата държавност и за съжаление това е, което преследва официален Белград. Така че "да" на правата на сърбите, но "не" на Република Сръпска, "не" на териториалното парцелиране на правата. Ние всички трябва да бъдем граждани на републиката въпреки етническата принадлежност, пол, възраст. Признавам и ценя всички различни идентичности в Косово, защото това многообразие е богатство. Но това не може да бъде използвано, за да се подкопае държавата отвътре със сателитни автономни региони, което за съжаление Белград практикуваше, точно както Москва направи в своята зона на съседство.

Какво ще се случи с резултатите от местните избори заради сръбския бойкот на север?

Албин Курти: През декември миналата година ние отложихме изборите. За съжаление през този четиримесечен период на отлагане не беше използван за провеждане на предизборна кампания, а за изграждане на фронт за бойкот на нашата република. Избирателната активност беше много ниска. Това е много жалко. Имаме четирима нови кметове на север в тези четири северни общини. Разбирам, че тези кметове не са кметове с голямо "К", те са кметове с малко "к" заради ниската избирателна активност. Но системата трябва да функционира, публични услуги трябва да могат да се предоставят на гражданите и моето централно правителство, на което съм начело, ще работи в тясна координация с местните общини, за да осигурим качествени публични услуги за всички хора, включително сърбите. Не искам местното управление, общинските ръководства да бъдат едноетнични или еднопартийни. Вярвам в политическия плурализъм като незаменим стълб на демокрацията. В Косово опозицията може да спечели изборите. В Сърбия опозицията няма шанс. Така че ние сме чудесен пример как политическият плурализъм обогатява демокрацията. Ще докажем това също на север, където въпреки че кметовете са албанци, местното управление няма да бъде съставено само от албанци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тошко Йорданов: Подхождаме практично и конструктивно в този парламент
Тошко Йорданов: Подхождаме практично и конструктивно в този парламент
Късна дузпа спаси Арда от загуба у дома срещу Ботев Враца
Късна дузпа спаси Арда от загуба у дома срещу Ботев Враца