НОВИНИ

Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:46, 04.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Очаква се Доналд Тръмп да пледира невинен. Днес той ще се изправи пред съда, за да му бъдат повдигнати обвинения за криминално деяние.

Разследването срещу него е за случай, в който адвокат на Тръмп е платил на порноактриса, за да купи мълчанието ѝ за връзката с експрезидента.

Това се е случило преди началото на надпреварата за Белия дом през 2016 година. Плащането в подобни случаи не се смята за престъпление.

Сумата след това обаче е осчетоводена като бизнес разход, което се приема за фалшифициране на информация и в щата Ню Йорк е престъпление.

Тръмп, който отново участва в надпреварата за Овалния кабинет, написа в собствената си социална мрежа, че процесът е "Лов на вещици".

По-късно бившият държавен глава, който е първият в историята на Съединените щати с криминални обвинения, атакува районния прокурор на Манхатън Алвин Браг.

Обвини го, че незаконно е разпространил информация за обвинителния му акт. Очаква се днес да му бъдат снети отпечатъци и да бъде сниман за криминалното си досие.

Ако вината на Тръмп бъде доказана, може да получи до 4 години затвор.

Тръмп - първият президент на САЩ с повдигнати обвинения

"Тръмп ще бъде доведен на 15-ия етаж на наказателния съд в Манхатън. Ще се яви пред съдия, който ще му каже какви са обвиненията срещу него, ще го попита как ще пледира. В този случай е ясно, че парична гаранция няма да има. Бившият президент вероятно ще бъде пуснат с мярка подписка. Ще бъде насрочена дата за следващото му явяване в съда и евентуалното начало на процеса по същество", заяви Даня Пери, бивш заместник главен прокурор на щата Ню Йорк.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец и ЦСКА поглеждат към полуфиналите на Купата
Лудогорец и ЦСКА поглеждат към полуфиналите на Купата
Повдигнаха обвинения след нападението над двама полицаи в Стамболийски
Повдигнаха обвинения след нападението над двама полицаи в Стамболийски