НОВИНИ

Повдигнаха обвинения след нападението над двама полицаи в Стамболийски

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 04.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на четирима души от ромската махала в град Стамболийски заради конфликт с полицаи в изборния ден.

При сблъсъците пострадаха двама полицаи. Четиримата са задържани за 72 часа. Срещу единия от тях обвинението е за това, че е попречил на органите на реда да си изпълняват задълженията. Другият задържан е с множество криминални прояви не само у нас, но и в чужбина.

Акция на жандармерията в Стамболийски след нападението над двама полицаи

"Моторист първоначално се подчинява и спира на проверка, полицейските служители отиват до него, легитимират се и го приканват да предостави документи. В този момент лицето побягва, полицаите предприемат преследване. Бягайки по улицата на нея седи 35-годишно лице, което, виждайки един от двамата полицаи, му нанася удар с ритник в крака и го поваля на земята. Вторият полицай идва, за да окаже помощ на колегата си и 35-годишното лице нанася множество удари и по двамата полицейски служители", заяви в "Денят започва" Петър Петров, районен прокурор на Пловдив.

По думите му от близките къщи се събират около 40-50 души, като най-активни са били жена на 54 години и 33-годишен мъж, които са бутали полицаите, използвали са нецензурни думи и са хвърляли камъни по тях.

Прокуратурата ще провери и дали има превишаване на полицейски правомощия в деня на сблъсъците. Единият от пострадалите полицаи е със съмнения за скъсани мускулни връзки, другият е по-леко пострадал.

Във връзка с изнесените вчера данни от полицията, че на постоянния адрес на едно от задържаните лица има регистрирани над 1600 души от прокуратурата обявиха, че ще проверят информацията като изискат данни от служба ГРАО.

"Първият, който е на 19 години, е по член 270, тъй като противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, като законът предвижда до 3 години лишаване от свобода или глоба от 500 до 2000 лева. Лицето, което е нанесло удари на двамата полицейски служители, е обвинено за лека телесна повреда. Това лице, което нанася ударите, има 7 присъди. Ще се установят всички факти за правилното решаване на казуса, в това число дали има превишаване на употребата на сила и помощни средства от полицейските служители", каза още районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

Репортер: Мариела Хубинова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк
Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк
Доклад за България на ОИСР - Гълъб Донев приема генералния секретар на организацията
Доклад за България на ОИСР - Гълъб Донев приема генералния секретар на организацията