НОВИНИ

Финландия се присъединява към НАТО днес

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:35, 04.04.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Финландия ще се присъедини днес към НАТО. Знамето на страната ще бъде издигнато пред централата на Алианса и страната ще стане 31-ата държава във военнополитическия съюз.

Финландия и Швеция изразиха желание да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция беше последната държава, която ратифицира протокола на Финландия, но все още отказва да даде зелена светлина на Швеция.

Причината - в Стокхолм се проведоха серия протести на привърженици на Кюрдската работническа партия - ПКК, която Анкара смята за терористична организация, беше изгорено копие на Корана.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че тази седмица е историческа - Финландия се присъединява към НАТО в деня на 74-ата годишнина от подписването на договора за основаването на Алианса.

Столтенберг изрази увереност, че в скоро време и Швеция ще се включи в Северноатлантическия пакт, което означава повече сигурност в региона, както и удвояване на сухопътната граница между НАТО и Русия.

В отговор на членството на Финландия в НАТО Русия започва укрепване на военния си потенциал на запад и северозапад, заявиха от руското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атака с дронове над Одеса
Атака с дронове над Одеса
ГЕРБ-СДС спечелиха 21 многомандатни избирателни района, ПП-ДБ са първи в 5
ГЕРБ-СДС спечелиха 21 многомандатни избирателни района, ПП-ДБ са първи в 5