НОВИНИ

Руските власти публикуваха признание на задържаната за взрива в Санкт Петербург и обвиниха Киев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 03.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Москва обвини Киев за убийството на блогър, поддръжник на войната в Украйна и публикува видеопризнание на задържаната като извършител млада жена.

На записа 26-годишната Даря Трепова потвърждава, че е поставила бомбата, отнела живота на Владлен Татарски в кафене в Санкт Петербург. При експлозията имаше повече от 30 ранени. Киев не пое отговорност за атентата и го обясни с вътрешен руски тероризъм.

Eксплозия в кафене в Санкт Петербург - загина популярен руски блогър

Украинското разузнаване е организирало атентата с помощта на привърженици на опозиционера Алексей Навални, обявиха руските антитерористи. От лагера на Навални заявиха, че вероятно атентатът е дело на руските специални служби. Михайло Подоляк от екипа на украинския лидер Зеленски заяви, че убийството е част от вътрешно -политическа борба в Русия.

"Донесох статуетката, която се взриви", казва във видеоклипа заподозряната Даря Трепова.

- Кой ти предаде статуетката?

Даря Трепова: Може ли да кажа по-късно?

Според руски медии Трепова е имала самолетни билети за бягство в Узбекистан. Тя е известна на властите като активен поддръжник на групата на Навални. Задържана е за участие в неразрешени антивоенни протести на 24 февруари миналата година - денят, в който започна руската инвазия в Украйна. Москва днес обвини Киев за взривяването на Фомин-Татарски.

Кой стои зад покушението срещу военния блогър в Санкт Петербург?

"Този режим стои зад убийството на Даря Дугина, вероятно и зад убийството на Фомин и терористичния акт в Санкт Петербург. Този режим стои зад убийства от много години, още от 2014 г.", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл съобщи, че няма промяна в плановете за военния парад на 9 май. Взривеното кафене е било на основателя на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Наистина дадох кафенето на патриотичното движение Кибер Фронт Зет и те провеждат там свои семинари. Вероятно трагедията се е разиграла по време на семинар. Да, има прилики със смъртта на Даря Дугина. Аз обаче не бих обвинил режима в Киев. Мисля, че действа група радикали, които едва ли имат връзка с украинското правителство", коментира от своя страна Пригожин.

Убитият Фомин Татарски има 560 000 последователи в Телеграм. Известен е с ултранационалистически послания и с критики срещу начина на водене на войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40.6% е избирателната активност на 2 април, над 108 000 души са посочили "Не подкрепям никого"
40.6% е избирателната активност на 2 април, над 108 000 души са посочили "Не подкрепям никого"
Локомотив София е първият полуфиналист за Купата след късна драма срещу Славия
Локомотив София е първият полуфиналист за Купата след късна драма срещу Славия