НОВИНИ

40.6% е избирателната активност на 2 април, над 108 000 души са посочили "Не подкрепям никого"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:03, 03.04.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

123 сигнали и жалби са постъпили в ЦИК по време на изборния ден, но нито един от тях не свързан с манипулация на вота.

Избирателната активност на изборите на 2 април е 40.63%, сочат окончателните данни. Това означава, че малко над 2 600 000 души са упражнили правото си на глас. Тази активност е процент по-висока, отколкото на предните избори, когато са гласували около 77 000 души по-малко.

Голям е броят на гласувалите с "Не подкрепям никого" - 108842. Според проучване на "Галъп" за БНТ, това са предимно млади жени, с добро образование.

ЦИК: 122 машини не са работили в изборния ден

122 машини са дали дефект при гласуването, но все още няма анализ за големия брой сгрешени протоколи у нас. В протоколите от чужбина не са допускани грешки, затова от ЦИК смятат, че проблемът е в преференциите.

Друг основателен повод за грешките може да се търси и в липсата на присъствено обучение в СИК-овете, защото бе взето решение то да се проведе онлайн. Много от членовете на СИК обаче отново бяха сменени в последния момент и не преминаха каквото и да е било обучение.

"Основната причина за това е, че СИК-овете са попълвали и сумирали преференциите. Ние изрично приехме решение и така одобрихме протокола да не се сумират преференции, тъй като там се допускат най-големите грешки. За съжаление явно СИК-овете не са направили са това сумиране и това са основните грешки. Не сме направили анализ в момента, тъй като и нямаме информация колко са тези протоколи", коментира Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Окончателните резултати ще станат ясни най-късно до 6 април, първо обаче районните избирателни комисии трябва да предадат лично изборните си протоколи в ЦИК. До момента това са направили едва една трета от тях. След това протоколите трябва да бъдат отново въведени и анализирани за несъответствия, които да бъдат отстранени.

Имената на депутатите в 49-ото Народно събрание ще станат ясни до 9 април.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с исторически бронзов медал в отборната надпревара на сабя на световното по фехтовка за девойки
България с исторически бронзов медал в отборната надпревара на сабя на световното по фехтовка за девойки
Руските власти публикуваха признание на задържаната за взрива в Санкт Петербург и обвиниха Киев
Руските власти публикуваха признание на задържаната за взрива в Санкт Петербург и обвиниха Киев