НОВИНИ

Пътнически влак дерайлира в Нидерландия, има загинал и ранени

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:00, 04.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Тежка жп катастрофа в Нидерландия. Един човек е загинал, а най-малко 30 са ранени, след като пътнически влак е дерайлирал след удар в кран. 19 от пострадалите са настанени в болница. Заради инцидента до късния следобед влакове по линията Хага - Лайден няма да се движат.

Пътническата композиция се е ударила в строителен кран близо до Воорсхоте - село на около 15 км от Хага. След удара първият вагон дерайлирал, вторият се наклонил на една страна, а третият се подпалил. Пожарът е овладян много бързо.

В момента на сблъсъка, който е станал около 3 и половина сутринта, във влака са пътували най-малко 50 души. При инцидента са нанесени щети и на товарна композиция, която се е намирала наблизо. Съболезнования на близките на пострадалите изразиха премиерът на Нидерландия - Марк Рюте, както и кралят и кралицата на Нидерландия.

"Ужасна влакова катастрофа близо Воорсхоте, където за съжаление един човек загина, а много бяха ранени. Мислите ми са с близките на всички жертви", заяви Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия.

Огледите на службите за сигурност и на представители на борда, който води независими разследвания на тежки инциденти в Нидерландия, вече започнаха.

Изясняване на обстоятелствата около катастрофата е започнала и организацията, която отговаря за жп транспорта в Нидерландия.

Снимки: БТА

Подобни инциденти са изключителна рядкост в страната, обяснява BBC, като посочва, че влаковете са сред най-използваните от жителите на страната и се смятат за много сигурен транспорт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад за България на ОИСР - Гълъб Донев приема генералния секретар на организацията
Доклад за България на ОИСР - Гълъб Донев приема генералния секретар на организацията
Рекордно снежна зима в Калифорния
Рекордно снежна зима в Калифорния