НОВИНИ

"Достъпно за вас" - поредна държавна инициатива за по-евтини храни

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:55, 19.10.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни продукти от първа необходимост. Такава инициатива започва Министерство на икономиката.

Това е поредната идея за овладяване на скъпите продукти в последната година. Това правителство не иска да налага административен контрол върху цените и инициативата няма да е задължителна за веригите, а по-скоро трябва да отвори възможност за конкуренция между тях.

Инициативата стартира от 1 ноември. Водят се разговори между експерти от Министерството на икономиката и представители на големите търговски вериги, както и със собственици на по-малките магазини у нас. Резултатите от тези разговори ще научим в началото на следващата седмица.

Очакванията на икономическото министерство са няколко. Най-важното е основни храни у нас, които са в малката потребителска кошница, да станат по-достъпни за хората. Второто очакване е да се намали инфлацията. В момента тя е 6,3% на годишна база и продължава да расте. Изискването за намаляване на инфлацията е свързано с влизането ни в еврозоната.

Идеята на инициативата "Достъпно за вас" е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, които са в малката потребителска кошница.

За целта търговските вериги трябва да поставят информационно табло с най-добрата за потребителите цена, на която да се предлагат съответните продукти.

"Целта е в крайна сметка българските потребители да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Сега започваме с големите търговски вериги, но приветстваме и по-малките такива да се включат в инициативата. В малката потребителска кошница влизат и не хранителни стоки. Целта е да започнем с храните, но имаме заявки и от определени вериги и търговци, които искат да се включат и с не хранителни, което добър знак", каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Премиерът заяви, че предлагането във веригите на храни от първа необходимост на достъпни цени не трябва да се приема като налагане на административен контрол върху цените .Според Денков административните мерки обикновено имат краткосрочен резултат и не са устойчиви. С тази инициатива той се надява да се стигне до благородно съревнование между веригите.

"Има разбиране, че те самите трябва да положат усилие, защото те са заинтересовани България да бъде част от шенгенското пространство, от еврозоната, това би било от икономически ползи както за България като цяло, така и за тях като големи икономически оператори в България. Така че има разбиране, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията, от една страна, така че да изпълняваме критериите, от друга страна, да повишим и доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и на големите вериги", каза премиерът Николай Денков.

Синдикатите са скептични, че с тази инициатива на правителството може да се бори инфлацията.

"С конкретни табелки и сайтове няма как да борим некоректното поведение и съответно картелните споразумения. Съответно те се борят през регулаторът, КЗК е тази, която трябва да регулира пазарната цена", обясни Пламен Димитров, КНСБ.

Според проучване на КНСБ със 136 лева се е увеличила месечната сума, необходима за издръжка на тричленно семейство у нас от началото на годината. През последното тримесечие, тя е достигнала близо 2600 лева. А месечната сума за издръжка на 1 човек е малко над 1400 лева.

Вижте прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтезания в Ловеч? Драстични нарушения на психиатрията в града
Изтезания в Ловеч? Драстични нарушения на психиатрията в града
От първо лице: Живот под блокада
От първо лице: Живот под блокада