НОВИНИ

От първо лице: Живот под блокада

Защо хората не могат да напуснат Газа

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:45, 19.10.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Хора, спящи по земята и търсещи убежище в болници и училища, липса на храна, ток, вода и лекарства - тази картина на Газа описва журналистката Джумана Шахин. Евакуацията ѝ изглежда почти невъзможна, защото смята, че няма сигурно място. Разказ специално за БНТ от центъра на Газа.

Откъсната от света - без почти никакви комуникации, палестинската журналистка Джумана чува взрив след взрив. Всяко съобщение, което ни изпраща пристига след часове. Казва, че дни след първия обстрел на Газа, ситуацията става все по-страшна.

"Дори става по-зле и по-тежко. Ние всички палестинци в Газа не сме в безопасност и ние постоянно чуваме експлозии около нас из цялата ивица. Няма ток, лекарства, няма вода нито за къпане, нито за пиене. Няма никакви консумативи от повече от 8 дни. Вчера имахме вода само за един час, дори по-малко от час и трябваше да е достатъчна за повече от 70 души тук при мен", разказа Джумана Шахин.

В дома си Джумана има соларни панели. Това означава - ток и интернет през деня, след залез настъпват мрак, неизвестност и страх.

"Ние постоянно чуваме експлозии и не знаем ако са близо до нас, дали трябва да напуснем това място, не знаем нищо, а това е много опасно за цивилните. Когато чуем бомба или, че нещо се случва се опитваме да се покрием, скриваме се до стени или под масата", допълни тя.

Хората в Газа търсят сигурност и се струпват.

"Училищата и болниците са пълни с палестинци от цялата ивица. Те търсят подслон там, защото не знаят къде да отидат след като се наложи евакуация. Хората в различни центрове нямат матраци или одеяла, няма върху какво да спят, те буквално спят директно на земята. И няма и храна. И се притесняват, че това, което се случи в болницата Ахли Араб, може да се повтори", обясни Джумана Шахин.

За Джумана и детето ѝ няма сигурно място.

"Навсякъде е еднакво и до сега ние не знаем къде трябва да отидем, ако ни се обадят и ни наредят да се евакуираме за вече може би... четвърти или пети път. Единственият път, който използвахме да излизаме от Газа към Египет е затворен сега."

Граничният пункт Рафа е отворен от египетска страна, увери ни посланикът на страната у нас.

"Но беше бомбардиран нееднократно от Израел. Това са хора, които се опитват да влязат от Газа - една територия, която се счита за окупирана по смисъла на международното право и за да могат да преминат те през египетската страна, първо трябва да са преминали през другата", каза Н. Пр. Халид Емара - посланик на Египет в България.

Без път извън Газа, без път извън дома ѝ Джумана пише с надежда за края на войната. Обещава ни, че тогава ще излезе от убежището си на светло и ще ни изпрати видео от улицата. И в този момент изчезва - със залеза връзката ѝ със света прекъсва и настъпва мрак.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Достъпно за вас" - поредна държавна инициатива за по-евтини храни
"Достъпно за вас" - поредна държавна инициатива за по-евтини храни
Микел Артета преобрази Арсенал, но дали Маурисио Почетино ще възроди Челси?
Микел Артета преобрази Арсенал, но дали Маурисио Почетино ще възроди Челси?