НОВИНИ

Два месеца без вода в чешмите: Как живеят хората в пернишкото село Расник

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
10:25, 24.08.2022
5647
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Проблем с водата в Пернишкото село Расник. От две години и половина в селото има режим на водата, но това лято проблемът се задълбочава, тъй като вече два месеца от чешмите на хората не тече и капка вода.

„Ситуацията е бедствена. Вече 60 дни нито капка вода не е прокапвала в нашите къщи. Проблемът е от години, но в последните три години ескалира. Водопреносната система е в критично състояние, аварии има непрекъснато. Истината е, че вода във водопреносните съоръжения има, но тя не достига до нашите къщи, изтича по улиците, в аварии в полето“, разказа в „Денят започва“ Калоян Христов, жител на с. Расник.

„Положението в селото с водата е меко казано бедствено. Имаме една водоноска на центъра на селото, но тя не е решение. Положението е страшно“, посочва и Валерия Любчова, кметски наместник.

От община Перник обещават решение, но ...трябва да се чака до пролетта.

„Надяваме се до пролетта на идната година всичко да бъде готово. Процедурите са тежки. Няма как да направим нещо, което да е разрез със закона“, заяви Адриан Скримов, говорител на Община Перник.

Средства са предвидени, подготвят се документите да се пусне тръжна процедура, за да се избере изпълнител, потвърди и Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник. „Това отнема около няколко месеца. Може би напролет ще бъде решен проблемът, ще бъде сменен целия довеждащ водопровод“, поясни той.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Набелязали сме играчи, целим освежаване на отбора
Анте Шимунджа: Набелязали сме играчи, целим освежаване на отбора
Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен
Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен