НОВИНИ

Двама пациенти с коронавирус в "Пирогов", болницата затваря врати

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
23:10, 10.03.2020
5292
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Коронавирус и в София. Мъж и жена са дали положителни проби днес. Те са настанени в "Пирогов".

Точно в 19:44 ч тази вечер пробите на двамата съпрузи, изследвани в Националната референтна лаборатория, се оказват положителни.

Проф. Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни болести: Следобед бяха доставени пробите, взети много коректно от колегите в "Пирогов".

Бойко Борисов, министър-председател: 66-годишна жена, и 76-годишен мъж, семейство, които са работили на "Илиянци". Това знаем към момента.

Мъжът постъпва в "Пирогов" вчера. Той е с обострена дихателна недостатъчност. Има предишно белодробно заболяване. Съпругата му е в тежко състояние.

Проф. Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни болести: Тя е дошла да се види със съпруга си, но в много тежко състояние, припада и веднага са предприели колегите в "Пирогов" мерки.

Ген. Венцислав Мутафчийски, Национален оперативен щаб: Интубирана още веднага в шокова зала.

Няма данни двамата да са пътували в чужбина.

Ген.Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб: Единствените оскъдни и непотвърдени данни, че синът им е работил в "Илиянци".

Съпрузите са били настанени във вътрешното отделение в "Пирогов". Сега клиниката трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Трябва да се идентифицират и всички контактни лица. Там вече е директорът на Регионалната здравна инспекция.

Ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Въпреки краткото време откакто се развива тази история, са установени 89 контактни лица и започва процедурата по тяхното изследване, карантина.

Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Като че ли тези два случая потвърждават една наша прогноза, че България няма как да остане встрани. Виждаме какво се случва в света и в Европа.

С тези два случая пациентите с коронавирус в България вече станаха шестима. Огнищата на разпространение на заразата са три.

Заради спрения прием на пациенти в "Пирогов", спешните случаи се пренасочват към ВМА и Александровска болница. Част от персонала на "Пирогов" вече е оборудван със защитни облекла.

До момента са установени 89 контактни лица на двамата пациенти с коронавирус. Започва процедура по тяхното установяване и поставяне под карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След новите случаи на COVID-19 у нас: Каква е готовността на "Александровска" да приема спешни случаи
След новите случаи на COVID-19 у нас: Каква е готовността на "Александровска" да приема спешни случаи
Словения затвори границата си с Италия
Словения затвори границата си с Италия