НОВИНИ

Две трагедии след токов удар са без осъдени

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:11, 15.02.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Криминално
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Престъпление без наказание.

Преди 8 години токов удар уби 11-годишния Ангел от гоцеделчевското село Копривлен - делата продължават, осъдени няма.

Без виновни и осъдени остана и инцидентът с фонтана на столичния площад "Славейков" през 2005-а година. Тогава отново необезопасен ток уби млад мъж.

Вече 8 години няма виновни за смъртта на 11-годишния Ангел от гоцеделчевското село Копривлен, който загина от токов удар. До този момент осъдени за смъртта на момчето няма, а делата продължават.

Без осъдени остана и инцидентът във фонтана на столичния площад "Славейков" през 2005-а година, когато заради необезопасен ток почина млад мъж.

На 19 май 2013 година няколко деца играят на спортната площадка в училището в село Копривлен, когато топката пада извън оградата. 11-годишният Агнел отива да я вземе, допира се до мрежата и го удря ток. Причината - оголена електрическа жица, която е паднала върху металната ограда. Момчето умира на място.

"Искаме справедливост, това е за детето", каза бабата на Ангел Жана Панайотова.

"Ние няма да се откажем, но държава лесно не се оборва. Държавата си е държава, те са вързани на едно място там. Кой е там министри, съдии, адвокати, прокурори", казва дядото на Ангел Панайотов.

Две години след смъртта на детето са повдигнати обвинения на двама служители на електроразпределителното дружество. Те са обвинени в немарливо изпълнение на служебните си задължения. В края на 2019 г. обаче двамата са оправдани. След като роднините обжалват, делото е върнато за ново разглеждане в Софийския апелативен съд.

Преди 15 години в една топла майска вечер 34-годишният фотограф Веселин Маринов и приятелката му се разхождат по площад "Славейков" и решават да седнат на фонтана. Потапят краката си, за да се разхладят, в този момент жената изпищява "Има ток" и успява да излезе от фонтана, но Веселин остава във водата и умира на място.

Разследването показа, че при проектирането на фонтана са допуснати сериозни нарушения и във водата е имало напрежение от 220 волта, защото изолацията на проводниците е изгнила.

Единственият наказан по случая е директорът на пазари „Теменуга" Васил Каменов. Разминава се с административна глоба от 1000 лв. Съдът оправдава другите двама обвиняеми - бившия управител на "Общински пазари" Георги Зенгинов и директор на "Крамкомплекс" ООД Симеон Кралев.

Майката на загиналия получава обезщетение, но намира присъдата за крайно несправедлива. Решава да заведе ново дело срещу виновните.

"Майката беше много измъчена, че не може да намери справедливост от правосъдието и затова ме ангажира, но делото беше приключило. След като беше отсъдено, делото се връща няколко пъти и изтече срокът. И те и присъдиха едно минимално обезщетение и така завърши всичко за нея - обидена без да види справедливост. Аз ѝ казах, че е трябвало да заведе дело директно срещу общината, което да бъде в рамките на 5 години и там да получи по-тежко, по-добро обезщетение", разказа адвокатът Марин Марковски.

Фонтанът беше запечатан и не работеше до пролетта на 2019-а година. Тогава заедно с ремонта на площада "Славейков", 14 години след трагичния инцидент във фонтана отново потече вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха Бяла книга по езиковия спор между България и Република Северна Македония
Представиха Бяла книга по езиковия спор между България и Република Северна Македония
Доц. Николов, Македонски институт: Измислят фантастични мотиви, за да се отрече българското
Доц. Николов, Македонски институт: Измислят фантастични мотиви, за да се отрече българското