НОВИНИ

Единственият лекар от Инфекциозното в Добрич напуска, отделението е пред закриване

bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 08.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

От днес Инфекциозното отделение на болницата в Добрич не приема пациенти, защото единственият лекар специалист е подал заявление за напускане.

До края на месеца шефът на отделението е в отпуск и ако дотогава не се намерят лекари, които да работят, то ще бъде закрито. Ако това стане факт, болницата в Добрич ще е третата в страната, в която пациенти ще трябва да пътуват до други областни болници, за да се лекуват.

В началото на април, шефката на Инфекциозното отделение в Добричката болница, останала единствен лекар в него, защото колежката й - пенсионерка, с началото на пандемията напуснала.

Д-р Венета Йовева, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Добрич: Прави се график и е необходимо да се покрият нуждите на болните 24 часа в деня. Сами разбирате, че такъв график е невъзможен. Невъзможно е физически и психически за един лекар да носи отговорност за здравето и живота на своите пациенти.

И тъй като не може сама да се справи с качественото лечение на пациентите, д-р Йовева решила да напусне отделението. А специалисти в града няма, казаха от ръководството на болницата.

Д-р Светозар Байчев, изп. директор на МБАЛ-Добрич: Полагаме всички усилия да намерим отвънка специалисти, които да дойдат да работят при нас...

От закриването на отделението потърпевши ще са пациентите, тъй като това е единственото инфекциозно отделение на територията на областта. Болните от коронавирус обаче, ще продължат да се лекуват в Добрич, успокоиха здравните власти.

Д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич: Болницата има ресурса да поеме лечението на такъв вид пациенти, тъй като те могат да бъдат лекувани не само от инфекционисти, а и от интернисти.

За да останат инфекциозните отделения да функционират, е необходимо финансирането им да бъде от здравното министерство, а не да са част от търговските дружества, смятат медици от Добричката болница.

Автор: Петя Николаева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трусът с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер стресна жителите на Стражица
Трусът с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер стресна жителите на Стражица
Демонтират скелето около стрелата на "Нотр Дам"
Демонтират скелето около стрелата на "Нотр Дам"