НОВИНИ

Полицията в Минеаполис ще бъде разформирована

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:41, 08.06.2020
Чете се за: 00:49 мин.
САЩ

На фона на нестихващите протести срещу расизма и полицейското насилие, предстои коренна промяна за полицията в Минеаполис. Там при полицейски арест на 25 май чернокожият Джордж Флойд спря да диша.

Днес вече бившият полицай, отговорен за смъртта му, се изправя пред съда. Флойд ще бъде бъде погребан утре в Хюстън.

Полицията в Минеаполис да бъде разформирована - решението беше подкрепено от мнозинството общински съветници в северния американски град. То идва две седмици след смъртта Джордж Флойд.

На демонстрация в градския парк съветници се обявиха за пренасочване на полицейския бюджет към инициативи, основани на нуждите на гражданите.

Лиса Бендър, председател на Общинския съвет в Минеаполис: Ангажираме се да премахнем полицията, каквато я познавате, и да създадем системи, които наистина ще гарантират нашата сигурност.

За цялостна трансформация на полицията се обявиха демократите, които се очаква да внесат за разглеждане пакет от реформи.

А Хюстън - градът, където Джордж Флойд израства, е опечален. Американски флагове са разположени по целия път към църквата, където ще бъде траурната церемония.

Арт Асеведо, полицейски началник: Това е трагедия, но смъртта му ще е била напразна, ако не започне истинска дискусия за проблема с расизма в тази страна.

Репетициите за траурната церемония продължиха през целия уикенд. За погребението в Хюстън вече се стичат хиляди хора. Във Вашингтон Председателят на Камарата на представители Нанси Пелоси и представители на Конгреса запазиха символично мълчание за 8 минути и 46 секунди в памет на Джордж Флойд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението "Животът на чернокожите има значение" обхваща света
Движението "Животът на чернокожите има значение" обхваща света
46% празни курсове за българските превозвачи заради пакета "Мобилност"
46% празни курсове за българските превозвачи заради пакета "Мобилност"