НОВИНИ

Една година от войната в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:07, 24.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
По света

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. В първата годишнина от войната, Украйна осъмна със сражения в Донецкия район и с предупреждения за нови руски атаки. Точно преди 12 месеца руският президент нареди войски на Русия да нахлуят в Украйна. Според статистика на ООН, войната е отнела живота на около 8 хиляди цивилни. Над 13 хиляди са ранени. Руските атаки превърнаха 8 милиона украинци в бежанци. Най-много потърсили убежище има в Полша - около милион и 600 хиляди души.

Животът в Украйна навлезе във втората година от войната. За украинците денят започна с неизвестност какво предстои и с много болка от преживяното през изминалите 12 месеца.

"Погребах сина си. Почина по време на служба. Погребах и съпруга си. Вече съм сама и е много, много трудно. Пожелавам ви хубав, мирен ден. И нека никога да не ви се налага да живеете във война", казва Валентина, жител на Киев.

"В кадър": "Войната в Украйна: Няколко истории по-късно" - за разбитите човешки съдби

В Запорожие и днес вият сирени. Фронтът се намира на 40-50 километра от мястото, където живее Василий Митков. Година след началото на войната той все още не може да си обясни парадокса човек да убива човек.

"Най-тежко е, когато очакваш, че ще има удар. Но независимо от това, всички се държим. Имаме териториална отбрана, няколко линии, и се надяваме, че те няма да бъдат разкъсани. И мислим, че скоро ще има контранастъпление благодарение на силите, обединени против тази чума на 21 век", Василий Митков, жител на Запорожие.

Как ще свърши войната в Украйна?

Добри новини от фронта, обаче, засега няма.

"На изток ситуацията е много трудна болезнена е. Но ние правим всичко възможно, за да издържим. Що се отнася до обстановката на юг - на някои места ситуацията е доста опасна, но нашите войски имат средствата да отговорят на окупаторите", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Войната в Украйна - една година дезинформация

За Украйна равносметката от миналата година е тежка, но все пак страната не е победена - заяви Володимир Зеленски:

"Беше година на болка, скръб, вяра и единство. През тази година останахме непобедими. Знаем, че 2023 ще бъде годината на нашата победа!".

На дипломатическата сцена 141 държави вече стоят зад Украйна. Толкова страни гласуваха "за" резолюцията на Общото събрание на ООН, която призовава Русия да прекрати военните действия в Украйна и да изтегли войските си.

"Вотът изпраща ясен сигнал на Русия, че нейната агресия трябва да спре", каза Катрин Колона, външен министър на Франция.

За разлика от гласуването в Съвета за сигурност на ООН, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи. Но те се приемат като барометър на световните нагласи.

"Доволни сме от резултата. Посланието е ясно: няма значение какво се опитва Русия и как се опитва да подкопае международния ред и коалицията, която защитава териториалната цялост на Украйна. Русия се проваля", отбеляза Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

снимки: БГНЕС

Войната на образите

7 държави гласуваха против резолюцията. Русия получи подкрепата на Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. Въздържаха се 32 страни. Сред които и Китай. В план от 12 точки Пекин призовава за мирни преговори между Москва и Киев.

ВОЙНАТА, КОЯТО НИ ПРОМЕНИ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Членството в еврозоната: Обсъждат предизвикателствата при въвеждането на еврото
Членството в еврозоната: Обсъждат предизвикателствата при въвеждането на еврото
83 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
83 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие