НОВИНИ

Едва 21% от хората с увреждания у нас работят

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 25.01.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Едва 21% от хората с увреждания у нас работят, въпреки че имат квалификация или умения да бъдат наети на пазара на труда. Данните са на Съюза на инвалидите в България. Хората с ТЕЛК у нас са 680 000, от които близо 200 000 са запазили възможността си да работят.

Катастрофа преобръща живота на Пламен Стоянов, когато е на 25 г. Възстановява се след дълга рехабилитация и завършва лингвистика с информационни технологии. Пламен е назначен по проект като координатор в Съюза за инвалидите и вече има първия си успех. По негов сигнал ул. "Даме Груев" в Пловдив става пригодна за колички.

"След множество имейли до институциите, които се занимават с проблема, проблемът беше решен и на тротоар, на който не бяха изградени скосенията, впоследствие изградиха скосенията, силно се надявам да са си получили урока", разказва Пламен Стоянов.

Работното място на Пламен е по проект на Агенцията за хората с увреждания. Част от хората обаче не могат да си намерят подходяща позиция или им се предлага нискоквалифицирана работа. Затова Агенцията ще наблегне на допълнителни обучения.

"Само със социални помощи е много трудно човек да оцелява особено в съвремието и може би националната цел е да подпомогнем пазара на труда, защото в момента имаме една огромна липса на хора, на работна ръка и то с квалификация", каза проф. Георги Йорданов – изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

Според експертите хората с ТЕЛК трудно си намират работа, заради притесненията на работодателите, че после трудно могат да ги освободят, ако не се справят.

"Този член го махнаха през 90-те години, сега ограничението е само, че работодателят преназначава лицето на друга щатна бройка, която е по-лека за него, по-лесно изпълнима и в краен случай, ако лицето не може да върши и тази дейност, той спокойно може да го освободи", обясни Георги Колев – председател на Съюза на инвалидите в България.

Пламен ще работи по проекта три години и се надява през това време да помогне на много други да намерят своята реализация.

Автор: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ферари удължи договора на Шарл Льоклер
Ферари удължи договора на Шарл Льоклер
Урсула фон дер Лайен се срещна със земеделските производители
Урсула фон дер Лайен се срещна със земеделските производители