НОВИНИ

ЕК наложи временни мита върху вноса на китайски електроавтомобили

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:29, 04.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
По света
наложи временни мита вноса китайски електроавтомобили
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства с батерии от Китай, съобщиха от институцията. Комисията проведе разследване и заключи, че китайските компании за електроавтомобили са облагодетелствани от несправедливо субсидиране от държавата, което създава заплаха за производителите в ЕС.

Брюксел провежда консултации с китайското правителство с цел да бъде постигнато решение, което да отговори адекватно на опасенията на Европейския съюз и да е съвместимо с правилата на Световната търговска организация. Индивидуалните мита, приложими към тримата включени в извадката китайски производители, са:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 19,9%;
  • SAIC: 37,6%.

Другите производители на електроавтомобили в Китай, които са съдействали на разследването на ЕК, ще бъдат отложени с мито от 20,8 %. Митото за китайските компании, които са отказали съдействие, 37,6%.

Временните мита за китайски електроавтомобили ще се прилагат от 5 юли 2024 г. за максимален срок от четири месеца. В рамките на този срок трябва да се вземе решение относно окончателните мита. Решението ще бъде взето чрез гласуване от държавите-членки на ЕС. Когато бъде прието, това решение ще направи митата окончателни за период от пет години.

Разследването на китайския пазар на електроавтомобили беше обявено от Урсула фон дер Лайен на 13 септември 2023 г. по време на нейната реч за състоянието на Европейския съюз. Решение се беше обосновано, че повишеният внос на електрически превозни средства на ниски цени от Китай за ЕС ще навреди на европейските производители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн: Надявам се на медал на Олимпийските игри в Париж
Боряна Калейн: Надявам се на медал на Олимпийските игри в Париж
Над 50 души са загинали при наводнения в Североизточна Индия (СНИМКИ)
Над 50 души са загинали при наводнения в Североизточна Индия (СНИМКИ)