Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК освобождава от мита и ДДС вноса на животоспасяващи стоки за Украйна

от БНТ
14:46, 01.07.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
освобождава мита ддс вноса животоспасяващи стоки украйна
Слушай новината

Европейската комисия прие решение, с което на държавите членки се дава възможност временно да освободят от мита и ДДС вноса от трети държави на храни, одеяла, палатки, електрически генератори и друго животоспасяващо оборудване, предназначено за украинските граждани, засегнати от войната. Тази мярка, която беше поискана от държавите членки, ще се прилага със задна дата от 24 февруари 2022 г. и ще бъде в сила до 31 декември 2022 г.

Смята се, че след непровокираното и необосновано нашествие на Русия в Украйна над 14 милиона души, или 30% от украинското население, са разселени. Повече от 6,2 милиона украинци са преминали в ЕС, а близо 8 милиона е трябвало да избягат от домовете си, но са останали в Украйна. Това оказва голям натиск върху държавите членки, които трябва да предоставят хуманитарна помощ на голям брой лица, бягащи от войната, като същевременно подкрепят разселените в самата Украйна украинци, изложени на риск от глад и болести.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви:

Войната срещу Украйна причини нечувани страдания, но също така показа дълбочината на солидарността на ЕС. Като улеснява доставката на животоспасяващи хуманитарни стоки, тази мярка ще помогне на държавите членки да се притекат на помощ както на украинците, намиращи се в ЕС, така и на онези, които все още са в родната си страна. Тя е онова, което е абсолютно правилно да се направи.

Освобождаването от мито и ДДС се прилага за стоки, внесени от:

• Държавни организации (публични органи и публичноправни органи, включително болници, правителствени организации, регионални правителства, общини/градове и др.)

• Благотворителни или филантропни организации, одобрени от компетентните органи на държавите членки.

Решението допълва новите правила за ДДС, приети през април, които позволяват на държавите членки да разширят това освобождаване, така че да обхване вътрешните доставки на стоки и услуги, включително даренията, в полза на жертвите на бедствия.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой е Асен Василев - предложението на "Продължаваме промяната" за премиер
Кой е Асен Василев - предложението на "Продължаваме промяната" за премиер
Христо Иванов: Ако отстъпим пред ултиматума на Митрофанова, ще се създаде по-голям проблем
Христо Иванов: Ако отстъпим пред ултиматума на Митрофанова, ще се създаде по-голям проблем