НОВИНИ

Екоминистърът: Прокуратурата трябва да се произнесе кой отрови водите на Марица

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 29.07.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

"Ние видяхме тръбата, от която изтичат отровните води, барата, през която се вливат в река Марица. Там са умрелите животни, които са пили от водата и са починали почти на място, тъй като не са имали въздух. Прокуратурата трябва да се произнесе за това кой отрови водите на Марица". Това посочи в "Още от деня" министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Предстои да бъде извършена аутопсия на животните, която ще покаже какво се е случило с тях. Ако човек е пил от тази вода, би загинал", допълни още той.
По думите му, водата е стигнала до барата от промишлената зона, захранвана от един язовир.

"Не е ясно обаче дали е вървяла вода по него. Има помпена станция по-надолу по реката, която също подава вода за зоната", каза Димитров, като подчерта, че голямо количество вода тече от завода, който е в капиталов ремонт. Ще се провери каква е причината за използване на толкова голямо количество вода.

Стопанинът ще бъде компенсиран, увери министър Димитров. Той не изключи възможността при всеки планов ремонт да са изливани отрови във водата.

Димитров беше категоричен, че това е недопустимо да се случва, затова ще се извърши проверка в цялата страна да не би да се открият някъде закопани пестициди, които да доведат и до по-голяма трагедия.

Министърът настоя да обясни, че водоподаването на 48 населени места е спряно, за да се предотвратят евентуални нови поражения, да не пострада някой. Забавянето идва от това, че при пускане на водата е задължителна поредица от изследвания, която отнема време.

"В момента всички проби излязоха. Това, което го е имало в реката, където ручеят се влива, го няма в реката /Марица/, благодарение на голямата концентрация на вода, дъждове имаше, а и ние изпускаме 4 язовира в момента, защото са препълнени... Голямата концентрация на вода отмива отровите. Не са пострадали повърхностните и подземните води", подчерта той.

Димитров предупреди, че водата в домакинствата в момента може да се използва за всичко друго, но не и за пиене и за готвене. Трябва да излязат данните от РЗИ, след което хората ще бъдат уведомени. Той допълни, че на хората е осигурена минерална вода.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки: Няма логика 6-7 месеца преди изборите да правим извънредни избори
Марешки: Няма логика 6-7 месеца преди изборите да правим извънредни избори
Бойко Борисов: Провокират се полицаите с цел да се тормозят
Бойко Борисов: Провокират се полицаите с цел да се тормозят