НОВИНИ

350 пъти над нормата е замърсяването на водата в канала, който се влива в река Марица

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 29.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Силно завишени стойности на нитрати, нитрити и амониев азот са открити в канала, който се влива в река Марица край Димитровград. Именно там 28 крави пиха вода, а минути след това умряха.

Пробите на питейната вода в общините Димитровград и Свиленград обаче са без отклонение от нормите.

Днес започна поетапното пускане на водата в населените места, които останаха на сухо, докато излязат всички проби в района на тежкото замърсяване. След Димитровград и Свиленград, край на водната криза до края на вечерта очакват още няколко населени места в Община Симеоновград.

В Свиленград на изпитание днес беше поставена болницата, тъй като се наложи нуждите на лечебното заведение да се обслужват от водоноски.

Според крайното заключение на разследването, 28-те крави от стадото са били отровени.

Днес в димитровградско чешмите потекоха, но докато приключат всички проби и разследвания - водата може да се използва само за битови нужди. Помпите в района ще се пускат бавно, за да се избегнат аварии по ВиК мрежата.

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Тази вода може да се използва само и единствено за битови нужди. Тоест, водата не може да се използва за готвене, не може да се използва за пиене.

Първите проби от канала са взели мъжете, които са били с животните на паша. По информация на БНТ, те показват наличие на нитрати, нитрити и амониев азот 800 пъти над нормите. Но здравните власти не ги приемат за представителни и по - късно правят нови замервания. Те показват завишение близо 360 пъти над допустимото.

Въпреки че в района има само едно голямо предприятие, разследващите все още не посочват кой е причинил замърсяването.

Атанас Палхутев - районен прокурор на Димитровград: До момента се установява точно от коя колекторна тръба на кои предприятия се вливат водите, защото възможно е да има нерегламентирана връзка към тази тръба, затова към момента не можем да изнесем точна информация.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Имаме едно предприятие, което произвежда торове. Намерили сме част от торове във водата, където са починалите животни. Тези торове не влияят на рибите.

Затова не е открита умряла риба по поречието на реката. И последните проби от Марица са чисти.

Качеството на водата ще се следи и в следващите дни, а пробите ще се взимат директно от чешмите на хората. Докато не стане ясно, че водата е годна за пиене, ще се раздава бутилирана вода, вече са осигурени 160 тона.

Иван Иванов- кмет на Златополе: Сега най - нуждаещи са хората, които нямат кладенци, раздал съм на всички вода снощи, днеска продължавам да раздавам, с буса раздавам на всяка къща.

Днес стана ясно още, че Стоян Господинов, чието стадо загина след водопоя, ще бъде обезщетен от Фонд "Земеделие" с близо 37 000 лв.

Автори: Димитър Димитров, Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонд "Земеделие" отпуска 37 000 лева помощ на собственика на отровените крави
Фонд "Земеделие" отпуска 37 000 лева помощ на собственика на отровените крави
Протестиращи блокираха Аспаруховия мост във Варна
Протестиращи блокираха Аспаруховия мост във Варна