Екоминистърът: Въздухът в Русе отговаря на европейските изисквания

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:24, 08.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Още
екоминистърът 295 тона опасни пестициди събрани момента

През последните години въздухът в Русе отговаря на европейските изисквания. Това стана ясно след изслушване на екоминистъра Емил Димитров пред комисията по околната среда и водите в Народното събрание.

Единствено в определени дни са завишени фините прахови частици и се появява специфичен мирис. Затова Русе е участвал в проект и освен наличните две измервателни станции получава още две.

На въпрос на депутата от "БСП за България" Крум Зарков "Как така когато има проверка, няма мирис в града, а щом проверката приключи се появява специфичен мирис", министър Димитров отговори:

Няма никакъв проблем да се правят изненадващи проверки, четирите станции са осигурени и ако има доказани случаи, в които предприятия замърсяват въздуха, те ще понесат понесат санкции.

По време на изслушването стана ясно още, че 295 тона опасни пестициди са събрани до момента в България. За съжаление, само един инсенератор се е съгласил да поеме опасните пестициди.

Целта на екоминистерството е до края на годината да бъдат събрани всички 1100 тона. По Швейцарска програма се очаква значителен износ на пестициди от България.

На актуален въпрос пред екокомисията за състоянието на язовирите министър Емил Димитров заяви, че в момента освен язовир "Камчия", няма друг проблемен язовир.

Миналата година проблемите язовири са били пет, сега е само един, уточни Димитров.

Той препоръча двата язовира край Бургас - "Порой" и "Ахелой", временно да не се използват, за да могат евентуално да послужат за резервно захранване за града, в случаи на много сушава година.

Ако следващата година е сушава, твърде е възможно и други язовири да бъдат с ниски нива и да има недостиг на вода, предупреди министър Емил Димитров. Тогава ще се наложи друг, по-рестриктивен начин за управление на водите у нас.

Сн. Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Площад на името на Вацлав Хавел ще има в центъра на столицата
Площад на името на Вацлав Хавел ще има в центъра на столицата
Вицепрезидентът Йотова: Пактът на ЕК за миграцията и убежището е слаб и неясен
Вицепрезидентът Йотова: Пактът на ЕК за миграцията и убежището е слаб и неясен