НОВИНИ

Експертен съвет ще препоръча на министъра на културата да утвърди статута на недвижима ценност на Шапкаревата къща

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
20:45, 30.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Култура

Експертният съвет към Министерство на културата взе решение да препоръча на министъра да утвърди със заповед статута на недвижима ценност на културата на Шапкаревата къща на бул. "Скобелев" в София. Тази процедура бе поискана от Столична община, след като емблематичната сграда горя на 25 ноември.

След това становище Шапкаревата къща ще върне отново статута си на паметник на културата от местно значение. Той и е отнет през 2004-а, само две години след като става собственост на частна фирма. В началото на годината Столична община подема акция за санкциониране на собствениците. Пожарът преди 5 дни, стана причина Столична община да влезе в имота и да извърши укрепителни дейности и да зазида изходите.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет: В направление архитектура и градоустройство се водят над 80 преписки за подобни сгради. Някои от тях не са в толкова тежко състояние, но ние сме направили необходимото за да гарантираме на обществото, че собствениците са в процедура да извършат ремонти и реставрационни дейности.

По Закона за културното наследство, собственик, който не се грижи за паметник на културата трябва да има три платени глоби, които да е заплатил, за да може общината да предприеме по-сериозни действия.

Каква ще е съдбата на изгорялата къща паметник на културата в София

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет: В нашите съдебни условия това е почти невъзможно да се случи т.е. няма такъв сценарий, в който в рамките на една календарна година да приключат три дела и глоби, така, че нашата концепция трябва да се промени, така, че още при констатацията на лошото състояние на сградата системността да се доказва по-лесно, след тази констатация да се върви към глоба и укрепителни възстановителни дейности.

Една от емблематичните сгради, събрала над 10 000 подписа от граждани в Петицията за спешната и реставрация, е Къщата с ягодите. Строена в началото на века, тя навършва 90 тази година. Била е собственост на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Проектирана е от завършилият във Виена - архитект Георги Кунев.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет: Нашата теза е, че тя трябва да бъде запазена в оригинален вид. Дискусионният въпрос е - как? Т.е. дали да се съхрани оригиналната тъкан на сградата или да се преизгради в същия вид. Дали ще запазим повече от оригинала или по-малко при всички случаи, че това, в което можем да уверим софиянци, е че къщата ще запази оригиналния си вид.

Подобен е случаят с къщата на арх. Георги Фингов, чиито реставрационни дейности са започнали през февруари тази година. На табелата обаче липсва информация кога е краят на ремонтните дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Александрова на финал на ЕП по бокс в София
Румяна Александрова на финал на ЕП по бокс в София
В подкаста "Американската мечта": Редакторът на българското издание на мемоарите на Обама
В подкаста "Американската мечта": Редакторът на българското издание на мемоарите на Обама