Експерт: Има алтернативни варианти, ако положението с водата в Бургас стане критично

от БНТ
19:48, 30.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Регионални

Ако липсата на дъжд продължи и водата в язовир „Камчия“ намалее още, може да се стигне до режим в Бургас, но има алтернативни варианти. Един от тях е да се извърши преразпределяне на водните количества от едно място на друго. Това каза в студиото на „Още от деня“ експертът Добромир Симидчиев.

Той обясни, че поради засушаване, в последните години има тенденция на спад в нивото на редица по-големи язовири. Според експерта много е важно колко дъждове и снегове ще има през зимата и пролетта.

Дебитът на "Камчия" намалява - решението е да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой"

Що се отнася до цената на водата, Симидчиев заяви, че се очаква локално увеличение на цената на водата, но не повсеместно и не драматично. Той обясни, че става дума за малки населени райони, където цената е била задържана ниска продължително време. Увеличение на цената за питейни и битови нужди в големи територии няма да има, възможно е дори намаление на някои места.

Симидчиев обясни и какво е развитието около създаването на ВиК холдинга, който трябваше да заработи в началото на годината, и кои са причините за закъснението.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Усложнена остава зимната обстановка в Северна България
Усложнена остава зимната обстановка в Северна България
Хасан Азис: В община Кърджали 8 населени места са без вода
Хасан Азис: В община Кърджали 8 населени места са без вода