НОВИНИ

Експерт: Има алтернативни варианти, ако положението с водата в Бургас стане критично

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 30.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Регионални

Ако липсата на дъжд продължи и водата в язовир „Камчия“ намалее още, може да се стигне до режим в Бургас, но има алтернативни варианти. Един от тях е да се извърши преразпределяне на водните количества от едно място на друго. Това каза в студиото на „Още от деня“ експертът Добромир Симидчиев.

Той обясни, че поради засушаване, в последните години има тенденция на спад в нивото на редица по-големи язовири. Според експерта много е важно колко дъждове и снегове ще има през зимата и пролетта.

Дебитът на "Камчия" намалява - решението е да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой"

Що се отнася до цената на водата, Симидчиев заяви, че се очаква локално увеличение на цената на водата, но не повсеместно и не драматично. Той обясни, че става дума за малки населени райони, където цената е била задържана ниска продължително време. Увеличение на цената за питейни и битови нужди в големи територии няма да има, възможно е дори намаление на някои места.

Симидчиев обясни и какво е развитието около създаването на ВиК холдинга, който трябваше да заработи в началото на годината, и кои са причините за закъснението.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усложнена остава зимната обстановка в Северна България
Усложнена остава зимната обстановка в Северна България
Хасан Азис: В община Кърджали 8 населени места са без вода
Хасан Азис: В община Кърджали 8 населени места са без вода