НОВИНИ

Експертите за вота: Лидерските битки и изненадите в листите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:46, 07.05.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Какъв е коментарът на социолозите за очертаващите се лидерски битки и изненадите в листите за вота на 9 юни.

Най-важна изглежда битката за столицата, защото трите многомандатни избирателни района в София общо произвеждат 45 депутатски места - или една пета от народните представители. Тези лидерски сблъсъци обаче няма да са определящи за крайните резултати, смятат социолозите.

"Това са пропорционални избори и персоналните битки в избирателните райони може да са любопитни, може да са атрактивни и след това лидерите на партиите да ги използват в политическите си послания, но те не са решаващи за изхода от изборите", категорична е Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч".

В София има и интересно разместване - ако ГЕРБ традиционно залагаха на лидера на СДС Румен Христов да оглави листата им в 23-ти район, то сега там водач е бившият председател на СОС Георги Георгиев. А Рая Назарян е начело на 24-ти район. Йорданка Фандъкова е втора след Бойко Борисов в най-големия район в страната - 25-и.

"Рая Назарян придоби популярност и сериозна енергия по време на преговорите за ротацията и сглобката", коментира Яница Петкова, социолог в "Галъп".

"Г-н Георгиев е един от най-острите критици на настоящото управление на София. Това, по моя оценка, е еднозначен сигнал, че ГЕРБ продължава и ще залага в голяма степен на критики", подчерта Геновева Петрова.

Има и още изненади в листите. Цвета Караянчева за първи път оглавява две листи на ГЕРБ - освен в Кърджали, и в Пловдив област, което й гарантира място в новия 50-и парламент.

Социолозите чакат и резултата от вота в Кърджали. ПП-ДБ залагат на ново лице там - бившият общински съветник Радослав Милев. И ДПС залагат на ново за Кърджали лице - Делян Пеевски.

"Ще е любопитно да видим дали той ще се справи по-добре от неговите предшественици в битката за този район, защото тя е знакова в по-голяма степен за вътрешнопартийните процеси, които протичат, които все още има неяснота около неговия вътрешен авторитет сред избирателите на Движението за права и свободи", допълни Геновева Петрова.

"Много интересна ще е тази кампания за ДПС, както за европейските избори, така и за националните, защото те се опитват да излязат извън традиционните си рамки", смята Яница Петкова.

Впечатление правят и липсващи лица и пренареждането на листата на ПП-ДБ, която беше обявена часове преди крайния срок днес. Единствен от четиримата съпредседатели на коалицията Атанас Атанасов не е водач на листа. Лидерът на ДСБ беше водач в Кърджали на миналите избори, откъдето коалицията не взе мандат. Начело няма да е и Бойко Рашков. Бившият вътрешен министър ще е втори след Кирил Петков в Перник. В активната политика се завръща Лена Бориславова, но не като водач.

"Това е доста напрегнат момент заради събитията от последните седмици и скандала, който се разви около нейното име. Риск ще е при всички положения", каза Яница Петкова.

Бившият премиер Николай Денков води две листи на ПП-ДБ - тези в Бургас и в Шумен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Катаранчева преодоля квалификации на турнир в САЩ
Лия Катаранчева преодоля квалификации на турнир в САЩ
"Референдум": Българите са скептични, че появата на нови партии ще повлияе на политическата сцена
"Референдум": Българите са скептични, че появата на нови партии ще повлияе на политическата сцена