НОВИНИ

Екстрадират руснак, който търси политическо убежище у нас

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:43, 31.05.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд отказа убежище на руския активист Александър Стоцки. Според магистратите няма риск за живота му при връщане в Русия. Пред БНТ той заяви, че несъгласните с политиката на Путин руснаци са арестувани в страната си или не могат да я напуснат. Стоцки каза още, че има много руснаци, които очакват защита у нас.

Руският активист Александър Стоцки ще подаде нова молба за закрила в Агенцията за бежанците, въпреки отказа на Върховния административен съд да му осигури закрила. Според магистратите няма основание да бъде прието, че руските власти предприемат безогледно репресии срещу гражданите, несъгласни с политиката на Путин.

"На 25 февруари миналата година дойдох в София, защото исках да живея в безопасност, а не в затвора.
В Русия има много други случаи на хора като мен, които са арестувани или не могат да напуснат страната", заяви Александър Стоцки.

В решението на съда обаче се посочва: Не са установени сериозни основания да се счита, че единствено на основание присъствието си на територията на Руската федерация жалбоподателят би бил изправен пред реален риск да стане обект на заплаха.

"Това, което казват българските власти, е безсмислица за мен. Не разбирам защо се случва. Има и други руснаци, които търсят защита и място, където да живеят", допълни Александър Стоцки.

Стоцки не иска финансова помощ от държавата, а само да му бъде позволено да остане в България. Твърди, че ще остане опозиционер. И ще потърси съдействие от Европейския парламент във връзка със случая, при който беше изхвърлен от Руския културен център в София по време на прожекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни ли са тротинетките: Репортер на БНТ претърпя инцидент при заснемането на репортажа
Опасни ли са тротинетките: Репортер на БНТ претърпя инцидент при заснемането на репортажа
Напрежението в Северно Косово ескалира: Части на НАТО охраняват кметствата в размирните общини
Напрежението в Северно Косово ескалира: Части на НАТО охраняват кметствата в размирните общини