Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Елена Поптодорова и Ангел Джамбазки влязоха в ожесточен спор за Северна Македония в студиото на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 18.06.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки влязоха в ожесточен спор по темата за Северна Македония в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Джамбазки заяви, че не вярва на заявлението на премиера Кирил Петков, че няма да направи промяна в българската позиция без решение на парламента. Той отбеляза, че външнополитическият съветник на министър-председателя Весела Чернева води паралелна външна политика и тя не отрича това нещо.

"Това, което ни тревожи със сигурност, е несигурното поведение на министър-председателя. Нежеланието на министър-председателя да разбере, че трябва да се придържа към официалната българска позиция, която е гласувана в Народното събрание и която е и рамка в Министерския съвет. Да работи с нашите западни партньори в такава посока, че натискът да не бъде върху България и да създава усещането за несправедливост, защото усещането в българския народ е за един несправедлив натиск от запад. Той е несправедлив, защото не се иска нищо от Република Северна Македония, а се иска от България просто да отстъпи", заяви Джамбазки.

По думите му премиерът очевидно е поел ангажименти, видимо от множеството изявления, от различните паметни записки, които се появяват в общественото пространство - поел е ангажимент да отстъпи. "И това е големият проблем", подчерта Джамбазки.

"Не е проблем Република Северна Македония да започне преговори за членство, трябва да ги започне тогава, когато изпълни Копенхагенските критерии. Тогава, когато промени поведението си към България, когато изпълни договора за добросъседство, когато започне да го изпълнява. В момента виждаме инат, упоритост, нежелание, едно арогантно и нагло поведение спрямо България от властите в Скопие, които са убедени в това, което им е обещано - а им е обещано България да отстъпи и да започнат преговори без да променят нищо", посочи евродепутатът от ВМРО.

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова изтъкна, че няма защитник на т.нар. твърда позиция у нас, който да не си е отворил устата, за да заяви тежко, декларативно - национално предателство.

"Аз се чудя даже на хора в много високи позиции как така взимат участие в този уличен хор", каза тя.

Поптодорова подчерта категорично, че иска България да има равностойно участие в европейските дела.

"Това, което се случва, е съзнателен опит да се пресече едно отваряне, отприщване на процеса, като се търсят гаранции там, където ги няма. Европейският съюз е посредник и това посредничество се упражни многократно в последните месеци", посочи Поптодорова.

Тя даде пример с Германия и Франция, които са пролели кръв за Елзас, но са успели да превъзмогнат много по-тежки противоречия.

"Тук не става дума за подмяна на исканията, не става дума за подмяна на това, което очакваме Македония да извърши. Става дума за пътя, по който ще това стане. Това каза и Шолц, когато беше тук. Ясно ни е каква е целта, какъв искаме да е резултатът - не знаем как да го постигнем", заяви Елена Поптодорова.

Какво още казаха двамата вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдиите избират свои представители във ВСС
Съдиите избират свои представители във ВСС
Нинова към президента: Да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост
Нинова към президента: Да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост