НОВИНИ

Месец преди изтичането на срока от ВКС: Проблемът с мръсния въздух в Пловдив остава

bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 18.06.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

След месец изтича едногодишният срок, който Върховният Касационен Съд даде на властите в Пловдив, за да осигурят допустими нива на замърсяването на въздуха в града. Въпреки че през март пловдивската екоинспекция глоби кмета Здравко Димитров заради неработеща програма за превенция, мерките все още се бавят.

Граждани сигнализираха, че има все повече дни с наднормени нива на фини прахови частици в Пловдив.

Дори лесно приложимите мерки за намаляване на замърсяването на въздуха не са предприети, споделят от организацията, която в продължение на 10 години води съдебното дело, по което община Пловдив беше осъдена.

„Много обезпокоителен е проектът за нов общ устройствен план, който вместо да се заложи една перспектива за зелен дружелюбен към хората град, се залага все повече Пловдив да заприлича на едно бетонно чудовище", казва адвокат Михаил Екимджиев, Асоциация за европейска интеграция и права на човека.

От регионалната инспекция по околна среда отчитат намаляване на дните с високи стойности на замърсяване, но очакват повече активност от общинските власти.

"Общината е глобена за неизпълнението на три мерки, чиито срок изтече 2021-ва година - това са мерките, свързани със зони с ниски емисии, които ще ограничат навлизането на автомобили в централната част, ограничаване на движението при неблагоприятни условия и създаване на фонд, който да събира средства и с тези средства да се подпомага изпълнението на мерките на общината", каза Ангелина Ангелова от РИОСВ-Пловдив.

Местната власт обяви, че изготвя механизъм, който да определя как да се действа при различни стойности на замърсяване на въздуха. Най-трудно ще е обособяването на градски зони с ниски емисии, където няма да бъдат допускани коли без съвременен екологичен стандарт.

„Това ще бъде много тежко решение. От всичките направени прегледи за началото на 2022 г. около 40% не отговаряха на на екологичния клас от автомобилите, тези автомобили няма да могат да влизат. Разполагането на камери, датчици и т.н. ще заснема и ще налага наказания", обясни Анести Тимчев, зам.-кмет на Пловдив.

Обмисля се и забрана за ползване на печки на въглища и дърва в цели квартали. Високите цени на тока, обаче, отказват желаещите да заменят това отопление с безплатни климатици, признаха от общината. Медици обявиха, че България е на второ място в света по смъртност в следствие замърсяването на въздуха.

"Вдишването на фини прахови частици води до това, че се покачва кръвното, получават се аритмии, получават се инсулти, инфаркти, получават се и респираторни инфекции. Част от проблема, който беше около ковид пандемията, тя беше най-тежка в местата, където имаше най-високо замърсяване", казва д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от ПГ на "Демократична България".

Пловдивски правозащитни организации настояват да се постави автоматична измервателна станция в идеалния център на града, където големите булеварди пресичат пешеходните зони. Преди години такава станция беше преместена в периферията на града.

Росица Колева/Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира за финал на демонстративен турнир в Ливърпул
Димитър Кузманов се класира за финал на демонстративен турнир в Ливърпул
6000 лв. гаранция за собственика на кучето, което нахапа жестоко дете в Хасковско
6000 лв. гаранция за собственика на кучето, което нахапа жестоко дете в Хасковско