НОВИНИ

ЕМА: Държавите може да продължат ваксинацията с "Астра Зенека"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:29, 11.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Европа
Слушай новината

Държавите от Европейския съюз могат да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека", докато тече проверката на случаи на тромбози и емболия. Това съобщи Европейската агенция по лекарствата.

По-рано днес Дания временно спря имунизацията с всички ваксини на "Астра Зенека", а други държави поставиха на пауза използването на дози от определена партида. Нашата страна е получила 30 000 дози от тази партида.

Българските здрави власти заявиха, че нямат основание да блокират използването на ваксината.

От Европейската агенция по лекарствата казаха преди няколко часа, че ползите от ваксината надвишават рисковете от нея и че тя може да продължи да се прилага, докато тече разследването на случаите на тромбози и емболии, за които се съобщава от държави като Дания и Австрия.

Междувременно днес Агенцията одобри и четвъртата ваксина, която може да се употребява в Евросъюза - тази на Джонсън и Джонсън. Така ваксина ще се поставя само в една доза.

От Европейската агенция по лекарствата събщиха, че досега 5 милиона европейци са били ваксинирани с "Астра Зенека" и между тях има само 30 случая на тромбози или емболия. Агенция извършва проверка на случаите и ще излезе с позиция.

Дания днес съобщи, че спира за поне две седмици имунизацията с "Астра Зенека" като предпазна мярка мярка, докато се разследват случаите на тромбози и един смъртен случай.

"Най-важно е да се открият и проучат внимателно евентуални рискове, свързани с ваксината. Затова намирам за правилно решението за прекратяване използването на "Астра Зенека" на този етап, докато не разполагаме с достатъчно медицински основания да продължим ваксинацията. Разтревожена съм колкото всеки други по този въпрос и потенциалните последици, но е рано за заключения", каза премиерът на Дания Мете Фредриксен.

Норвегия и Исландия също временно прекратиха използването на ваксината, а Италия блокира дозите само от определена партида, както направиха вчера и други четири държави. Австрия беше първата, която спря използването на ваксини от тази партида, докато разследва смъртен случай
на ваксиниран пациент, починал вследствие на белодробна емболия.

Въпросната партида на "Астра Зенека" съдържа един милион ваксини, разпределени в 17 държави, сред които и България. Българските власти смятат, че няма основание за прекратяване на имунизацията с ваксината на "Астра Зенека".

"Получихме 31 200 дози на 12 февруари като почти всички от тях са приложени. В допълнение извършихме анализ на съобщенията за нежелани лекарствени реакции, които постъпват в агенцията. При нас няма информация за такъв тип събития", каза изпълнителният директор на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза днес, че партидата ще бъде спряна в България, само ако Агенцията по лекарствата препоръчва това.

"Това, че някоя държава е спряла партидата в държавата си символизира загриженост, но не и медицина, защото нямаме ясно и точно заключение, че тази партида е причината за тази нежелана лекарствена реакция с фатален изход. Ще кажа още нещо - от друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксината в България също имаме фатален изход, но нямаме доказателства, че това се дължи на ваксината. Няма опасност за здравето на хората. Тази партия може да се прилага, тогава когато ЕМА каже спрете тази партида, тази партида ще бъде спряна", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според министър Ангелов тези съобщения обезсърчават хората и намаляват желанието за ваксиниране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ню Йорк Таймс": ЕС изнася милиони дози ваксини към трети страни въпреки кризата с доставките
"Ню Йорк Таймс": ЕС изнася милиони дози ваксини към трети страни въпреки кризата с доставките
Учениците от 5. до 12. клас в Добрич ще учат дистанционно
Учениците от 5. до 12. клас в Добрич ще учат дистанционно