НОВИНИ

Проблемната партида на "Астра Зенека" по света - редица държави спряха инжекциите

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:39, 11.03.2021
5685
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Дания прекрати за две седмици използването на ваксината на "Астра Зенека" заради образуване на кръвни съсиреци и един смъртен случай. Исландия и Норвегия също прекратиха прилагането на препарата, Италия забрани инжекции от конкретна партида.

Преди дни Австрия също спря използването на инжекции на "Астра Зенека" от конкретна пратка, докато разследва смърт вследствие разстройство на коагулацията и тежък случай на белодробна емболия. Европейската агенция по лекарствата обяви, че нищо не свързва ваксинацията с "Астра Зенека" с риск от образуване на кръвни съсиреци.

Датските здравни власти заявиха, че трябва да реагират на информациите за възможни сериозни странични ефекти, постъпващи от страната и други европейски държави. Копенхаген подчерта, че засега не е възможно да се установи дали има връзка с ваксината, затова кабинетът действа отрано пред необходимостта от пълно разследване.

"Най-важно е да се открият и проучат внимателно евентуални рискове, свързани с ваксината. Затова намирам за правилно решението за прекратяване използването на "Астра Зенека" на този етап, докато не разполагаме с достатъчно медицински основания да продължим ваксинацията. Разтревожена съм колкото всеки друг по този въпрос и потенциалните последици, но е рано за заключения", подчерта премиерът на Дания Мете Фредриксен.

Датските власти подчертават, че не се отказват от използването на ваксината на "Астра Зенека", но засега обявяват пауза. Инжекцията на този производител вече са получили над 136 хиляди датчани, освен нея страната с население 5,8 милиона прилага и препаратите на "Пфайзер" и "Модерна". Заради обявената пауза при "Астра Зенека" Дания измести обявената крайна дата за пълна ваксинация на цялото население с четири седмици за 15 август.

Пратката на "Астра Зенека", спряна от употреба в Австрия, съдържа един милион дози, разпределени в 17 европейски страни. Прилагането на инжекцията, докато трае разследването, спряха и Естония, Литва, Люксембург и Латвия, последно и Италия, но без връзка с досегашните събития.

Великобритания определи ваксината на "Астра Зенека" като сигурна и ефикасна и заяви, че ще продължи нейното прилагане. Испания съобщи, че не е регистрирала случай на образуване на съсиреци, свързан с препарата и ще продължи да го използва.

Еврокомисията удължи до края на юни контрола върху износа на ваксини срещу COVID-19 заради забавени доставки на "Астра Зенека" и подозрения, че Великобритания е получавала количества за сметка на 27-те страни от Общността.

Европейската агенция по лекарствата днес одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън" за лица над 18 години, която е в една доза. Това е четвъртата инжекция, която получава зелена светлина за използване в Евросъюза.

Досега в общността са одобрени препаратите на "Пфайзер", "Астра Зенека" и "Модерна". Ваксината на "Джонсън и Джонсън" вече е одобрена и в Съединените щати, Канада и Бахрейн, ускорена оценка е в ход и в Република Южна Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви проблеми възникнаха с електронната система за ваксинации?
Какви проблеми възникнаха с електронната система за ваксинации?
Хокеистките ни ще играят квалификации за Пекин 2022
Хокеистките ни ще играят квалификации за Пекин 2022