НОВИНИ

Какви проблеми възникнаха с електронната система за ваксинации?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:01, 11.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Здраве
Слушай новината

Електронната система за записване за ваксинации измести така наречените "Зелени коридори". Да се ваксинират вече могат само хора регистрирали се в платформата his.bg. Така обаче темповете на ваксинация спаднаха, защото много хора не се явяват.

Във ВМА процентът на неявилите се е около 50 и екипите споделиха, че работят на 1/5 от капацитета си. Друг проблем е, че хората които искат да изчaкат доставката на РНК ваксина, трябва да се регистрират наново в системата, а часове почти няма до края на месеца.

За София в системата са се записали около 30 000 души. Много от тях са посочили, че искат да се имунизират в РНК ваксина, която в момента не е налична.

Саня Обретенова беше от първите ваксинирани, но не е доволна.

"Аз исках с РНK да се вaксинирам, защото много шум се вдигна покрай "Астра Зенека" и просто внесе смут за мене, дали е добро и дали ще има ефективност после", каза Саня Обретенова.

За април все още няма потвърждение за една от ваксините, каза на днешния брифинг здравния министър и поясни, че така е много трудно да се направи ваксинационна стратегия.

"И аз искам да имаме по 500 000 дози по начина, по който сме ги заявили, ама просто не идват", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Пред "Пирогов" имаше и хора, които искаха да се васкинират без да имат записан час, но не бяха допуснати. Други опитаха да вземат мястото на някой отказал се, но и това не беше възможно. Оказа се, че на по-възрастните им е трудно да работят с подобни електронни платформи и търсят помощ.

"Помолих синът ми, че е по-добър с компютрите и така успяхме за 1 -вия ден да се запишем", каза Иванка Маркова.

Не толкова спокойно се случваха нещата във Варна. Десетки хора чакаха пред имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция. Някои от тях бяха дошли за първа доза и имаха час, но се смесиха с такива които чакат за втора дози .

И във Варна се оплакаха, че работят под капацитета си. В 5-то ДКЦ например работят 2 лекарски и два имунизационни екипа за 4 човека. Иначе в РЗИ от 92-ма записани са дошли 92-ма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 5. до 12. клас в Добрич ще учат дистанционно
Учениците от 5. до 12. клас в Добрич ще учат дистанционно
Проблемната партида на "Астра Зенека" по света - редица държави спряха инжекциите
Проблемната партида на "Астра Зенека" по света - редица държави спряха инжекциите