НОВИНИ

Енергийна криза: В Китай фабрики продължават да затварят

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:37, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Заради недостига на електроенергия в Китай, фабрики затварят временно или работят с намалено време. В много градове уличното осветление е спряно. Кризата в най-гъсто населената държава може да има глобален ефект.

Режим на тока вече е нещо нормално в някои провинции на Китай. Най-засегнати са североизточните райони на страната. Много заводи спряха да работят, включително и на чужди компании. Търговските центрове затварят по-рано.

До енергийната криза се стигна заради високите цени на въглищата, а 60 процента от производство в Китай е зависимо от тази енергия. Като причини за задълбочаването на кризата се добавя и държавният контрол на цените на електроенергията, както и високите цели за намаляване на вредните емисии.

"Заради спирането на тока, доставките пострадаха. Всички планирани доставки трябваше да бъдат променени", заяви Шерман Чан, изпълнителен директор на фабрика.

От най-големите китайски гиганти до малките фирми предупреждават за забавяне на доставките.

"Въздействието все още не е голямо. Ефектът се появява бавно. Ще се усети след месец-два", допълни Шерман Чан.

Засегнати са вече стоманената, алуминиевата и циментова промишленост. Анализатори прогнозират, че хартиената и стъкларската промишленост са следващите индустрии, които ще пострадат от недостига на електричество.

"Изисква се доставките да не се бавят. Производителите да използват собствени генератори, но това оскъпява продукцията", каза още Шерман Чан.

Предупреждението на експертите е, че глобалните пазари ще почувстват проблеми с доставките на всичко, което се произвежда в Китай - от текстил, играчки, до машинни части.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потомък на Романови ще се венчае в Санкт Петербург
Потомък на Романови ще се венчае в Санкт Петербург
От днес българите влизат във Великобритания само с валиден международен паспорт
От днес българите влизат във Великобритания само с валиден международен паспорт