НОВИНИ

5 смъртни случая по границата на Полша с Беларус за месец

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 30.09.2021
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Полша незаконно е изтласкала група мигранти, установили свой лагер по границата ѝ с Беларус в края на август, съобщи "Амнести Интернешънъл". Правозащитната организация се позовава на сателитни снимки и други видеодокументи и призова Евросъюза да действа бързо и твърдо.

Обстановката по границата на Полша с Беларус е основна тема в днешните разговори на еврокомисаря по вътрешен ред Илва Йохансон във Варшава. Брюксел пък затегна визовия режим за беларуски официални представители заради опитите на Минск да дестабилизира Съюза чрез организиран мигрантски натиск.

Сателитни снимки от 18 август разкриват движение на 32-ма мигранти от полска към беларуска територия. Изображенията хвърлят нова светлина върху случая. От началото на септември неправителствени организации и медии нямат достъп до полската граница с Беларус заради действащото извънредно положение, въведено от Варшава. В рамките на един месец се съобщава за пет смъртни случая по полско-беларуската граница.

"Силовото връщане на хора, които търсят убежище без индивидуална оценка на техните нужди от защита, противоречи на международното и европейското законодателство. Полша е задължена да прецени нуждите на тези хора и дали те трябва да получат бежански статут в страната", каза Ив Джеди от "Амнести Интернешънъл".

Срещу мигрантския натиск: Полша строи ограда по границата си с Беларус

Полските власти са изпратили във вторник над 30 000 смс-а до телефони на мигранти по границата с Беларус с предупреждения, че достъпът е затворен и с призиви да се върнат в Минск, съобщи Варшава. Има и линкове към текстове на различни езици, че незаконното влизане се наказва със затвор, а влошаването на времето създава рискове за живота и здравето на мигрантите.

След затягане на европейските санкции срещу Минск по границите на Беларус с Литва, Латвия и Полша се появиха голям брой хора от Ирак, Кюрдистан, Конго и Камерун. Съседите на Беларус започнаха да изграждат стени.

"Лукашенко примамва хората да платят много пари само за да се окажат измамени и хванати в капан. Казва им се, че ще бъдат настанени в хубав хотел в Минск и ще бъдат откарани до границата. Впоследствие се оказва, че не могат просто така да влязат в Европейския съюз, защото страните членки имат правото и задължението да защитават външните си граници от неоторизиран достъп", обясни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Йохансон посочи, че защитата на външните граници на Евросъюза трябва да се извършва съобразно европейското законодателство. Тази вечер във Варшава тя настоява за прозрачност по смъртните случаи на границата между Полша и Беларус. В дневния ѝ ред е и проектозакон на полското правителство за миграционна реформа. Текстът предвижда да се не разглеждат искания за убежище на чужденци, заловени веднага след незаконното им влизане в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хладно за сезона и в първия ден от октомври
Хладно за сезона и в първия ден от октомври
Заради големия интерес: Листи на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките
Заради големия интерес: Листи на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките