Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заради големия интерес: Листи на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:22, 30.09.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Листи на чакащи за противогрипни ваксини. От няколко дни аптеки правят списъци с желаещи да си купят ваксина. Първите 80 000 дози за свободна продажба вече са разпределят в аптеките. Заради голямото търсене фармацевтите очакват количествата да се изчерпят за няколко дни.

Тази година за свободния пазар в България са предвидени около 160 000 дози противогрипни ваксини. Половината вече са доставени.

"Всички аптеки са поръчали много повече отколкото ще им бъде доставено. Последните 2-3 дни сме записвали хора. Имаме и корпоративни клиенти, които искат стотици понякога", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Втората доставка противогрипни ваксини се очаква в средата на октомври.

"Миналата година почти нямаше недостиг. Предполагам че с тазгодишните бройки горе-долу ще запълним реалното търсене, защото имаме информация какво е било миналата година", каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Увеличение на количествата противогрипни ваксини за свободния пазар няма, съобщиха за "По света и у нас" от двете фирми производители.

За сметка на това обаче, по програмата за имунизация на хора над 65 години ще бъдат доставени с около 50 000 дози повече в сравнение с миналата година. Така след 15 октомври около 230 000 възрастни ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип при личния си лекар.

"Надявам се, че пак ще се прояви здравия разум и ще си потърсят личните лекари и ще бъдат ваксинирани. Това е едно силно оръжие в случая даже безплатно за този контингент хора, с което те естествено ще прекарат по-добре зимния период", каза д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

Няма пречка имунизираните срещу ковид да си поставят и противогрипна ваксина.

"Трябва да има 2 седмици интервал между отделните ваксинации. Така,че няма взаимна зависимост между тях", каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Тази година се очаква да ни атакуват щамовете Виктория, Камбоджа, Вашингтон и Пукет. Експертите предупреждават, че е възможно да има по-сериозно разпространение на грип този сезон.

"Имунитетът е отслабен и от там чувствителността на населението към грипните вируси е по-висока. Може би ако се разхлабят мерките, това би помогнало за разпространението на грипните вируси", каза проф. Нели Корсун, директор на Националната грипна лаборатория, НЦЗПБ.

В някои държави се е увеличила циркулацията на вируса от типа H3N2, който засяга най-малките и най-възрастните. Усложненията са чести и изискват болнично лечение, смъртността от този тип грип е висока.

По темата работиха:
А. Шаламанов, М. Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 смъртни случая по границата на Полша с Беларус за месец
5 смъртни случая по границата на Полша с Беларус за месец
Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите
Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите