НОВИНИ

Енергийният министър за горивата: Търсят се алтернативи в случай на проблем

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:24, 24.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Правителството е създало групи, които работят по преодоляването на рисковете за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна, сред тях - осигуряване на газовите доставки и киберсигурността. Енергийният министър съобщи, че се търсят и алтернативни доставки на горива в случай на проблем.

На закрито оперативно заседание правителството е обсъдило ситуацията в Украйна и военните удари, които Русия нанася.

Тази агресия ние виждаме, че е непровокирана от Украинската страна и това, че те го правят в такъв сериозен мащаб за нас е недопустимо на територията на Европа такива действия да бъдат толерирани, заяви Кирил Петков, министър-председател.

Обсъдени са и потенциалните рискове за страната ни.

Българското правителство вече задейства оперативни групи по различните рискове, за да сме сигурни, че във всяко едно измерение, което може да донесе риск за българската национална сигурност ние сме готови, допълни Кирил Петков, министър-председател.

Сред основните теми, по които оперативните групи работят са енергийната сигурност и киберсигурността.

Военно-временни запаси, нива на тези запаси. Така, че всички тези неща сме абсолютно готови. Българските граждани могат да са спокойни, че работим много оперативно. И пак казвам, в този момент няма директна заплаха за нас, каза Кирил Петков, министър-председател.

Към този момент няма проблем с газовите доставки. Според енергийният министър, обаче, риск в тази насока съществува и се разработват алтернативни варианти.

Плановете са ясни, следваме всички възможни алтернативи канали и всички алтернативни трасета и партньори. Възможностите са ясни, знаете за Южния газов коридор - до толкова доколкото се отнася за конвенционални трасета и както и втечнен газ, заяви Александър Николов, министър на енергетиката.


Петролните доставки също са редовни и няма индикации за проблеми, но се подготвят алтернативни решения.

Въпреки това ще проведем разговор с всички корпоративни партньори възможни и в близост, при настъпване на подобен риск да имаме подготвен сценарий, допълни Александър Николов, министър на енергетиката.

Правителството е удължило до края на март мерките за компенсиране на бизнеса за високата цена на електроенергията и на битовите потребители на природен газ.

Всички граждани да знаят, че компенсациите продължават и не трябва да се опасяват от високи цени на тока и газа, каза Кирил Петков, министър-председател.

Схемата за компенсации се запазва същата като действащата в момента, увериха от правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна
Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна
Венци Стефанов: Кайседо удари с ръка главата на Георги Петков, това е безобразие!
Венци Стефанов: Кайседо удари с ръка главата на Георги Петков, това е безобразие!