НОВИНИ

Премиерът за декларацията на НС: Много съм доволен, че българският парламент взе правилното решение

bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 24.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Много съм доволен, че българският парламент взе правилното решение да подкрепи тази декларация. Беше важно да покажем, че институциите работим в синхрон, когато опира до националните интереси на България. Това коментира пред БНТ премиерът Кирил Петков минути след като НС прие обща декларация по повод военната операция на Русия в Украйна.

Сутринта показахме координация между президентството и изпълнителната власт, сега показахме координация между парламента и МС. Това е точно пример как трябва да говорим в един глас, подчерта Петков.

Тук не става дума само за една чужда държава. Украйна в момента има българско малцинство, имаме българи, които са там и в момента тя е обект на бомбардиране. Ако ние в този момент не осъдим това, реално не защитаваме българските граждани и българските интереси, категоричен е Петков.

Първият приоритет е да транспортираме българските граждани, които искат да се върнат, обясни Петков. Той допълни, че МВнР и транспортното министерство са създали работни групи, които следят възможните гранични пунктове за евакуация, както и възможностите за настаняване в хотели.

Трябва всички да внимаваме какви рискове всяко едно движение има, всяка една санкция. Ние сме сигурни, че говорим с един глас с европейското семейство, но имаме в предвид и рисковете, допълни Петков.

На въпрос за коалиционните партньори, Петков заяви, че всеки един от тях иска да е сигурен, че всички рискове са преценени.

Няма директна опасност за България, но ние трябва ясно да заявим заедно с нашите партньори, че това е недопустимо в Европа, категоричен е премиерът.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиерската и ресторантьорска асоциация са в готовност да настанят българските бежанци от Украйна
Хотелиерската и ресторантьорска асоциация са в готовност да настанят българските бежанци от Украйна
Българският треньор в Украйна: Напуснах Запорожие
Българският треньор в Украйна: Напуснах Запорожие