НОВИНИ

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:07, 15.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
европейският парламент премахна визите косово
Слушай новината

27-те лидери на страните от ЕС излязоха днес с обща позиция за ситуацията в Близкия изток. В документа казва, че Европейският съюз осъжда по възможно най-категоричен начин Хамас и неговите брутални и безразборни терористични атаки в Израел и дълбоко съжалява за загубата на човешки животи.

Оръжията не заглъхват: Израел се готви да атакува Газа по суша, въздух и вода

“Няма оправдание за терора. Силно подчертаваме правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право пред лицето на такива насилствени и безразборни атаки. Отново подчертаваме важността да се гарантира защитата на всички цивилни по всяко време в съответствие с международното хуманитарно право”, се казва в декларацията.

ЕС призовава Хамас незабавно да освободи всички заложници без никакви предварителни условия и подчертава важността на предоставянето на спешна хуманитарна помощ. “ЕС е готов да продължи да подкрепя най-нуждаещите се цивилни в Газа в координация с партньорите, като гарантираме, че терористичните организации няма да злоупотребяват с тази помощ”, пише още в общата позицията.

Дипломатически совалки: Антъни Блинкен призова за натиск над Хамас

Снощи ЕК обяви, че незабавно утроява хуманитарната помощ за Газа до над 75 милиона евро. Това стана след разговори между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Нетаняху свика заседание на извънредното правителство, обеща да унищожи Хамас

Комисарят, отговарящ за хуманитарната помощ, Ленарчич каза: „ЕК прави всичко по силите си, за да предостави хуманитарна подкрепа на цивилните в ивицата Газа. Това утрояване на хуманитарната помощ от ЕС ще помогне да се гарантира, че цивилните в Газа могат да бъдат снабдени с необходимите основни нужди. От съществено значение е да се осигури безопасен и неограничен достъп за хуманитарна помощ”.

Защо настъпи кризата в Ивицата Газа и Западния бряг?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свиква извънредна видеоконферентна среща на върха на лидерите от ЕС във вторник. Очаква се 27-те държави да обсъдят единен курс на действие на ЕС във връзка с конфликта в Близкия изток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, подготвя се отплаване
Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, подготвя се отплаване
Какви послания отправиха първите в държавата по време на Молитвата за мир (Обзор)
Какви послания отправиха първите в държавата по време на Молитвата за мир (Обзор)