Евродепутати за България: Корупция и ниско ниво на свободата на словото и медиите (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:16, 24.09.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Оценка на евродепутати за България - корупция, ниско ниво на свободата на словото и медиите. Това са част от констатациите след двудневната визита у нас на мониторинговата група към комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента.

В нея взеха участие представители на всички европейски политически сили, в това число и българският евродепутат Елена Йончева. Те се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, главния прокурор Иван Гешев, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и обществени организации.

Много голяма част от констатираните в България проблеми съществуват и в други държави, но позицията на мониторинговата група е, че у нас има прекалено висока степен на безнаказаност.

От европейската парламентарна делегация посочиха борбата с корупцията и свободата на словото като приоритет. Подчертаха, че Европа е тук, гледа, слуша и подкрепя страната ни.

"Корупцията разяжда обществото и държавата. Тясно свързана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата журналистика, критичните, обективни, независими медии са изключително важни за осигуряване на добро управление, по общо и борба с корупцията, в частност. Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България", каза ръководителят на делегацията София ин 'т Велд.

По думите на София ин 'т Велд в България често не се водят разследвания по важни за обществото случаи, а когато ги има - те не водят до нищо.

"Това е лош сигнал за българските граждани. Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи в диалог с българското общество", допълни ин 'т Велд.

Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

От делегацията коментираха, че фигурата на главния прокурор е много независима и без необходимата отчетност. За срещата си с Иван Гешев разказаха, че не са получили отговори на много от поставените въпроси.

"Голяма част от въпросите, които ние зададохме, бяха свързани с инерцията, с липсата на активност, на започнати разследвания. Зададохме въпрос за конкретен случай, свързан с печално известната снимка на предишния министър-председател и получихме отговор: "Не знам къде се намира този случай по отношение на производството". Тук става въпрос за случай с голяма чувствителност, сериозна важност и се очаква главният прокурор да е наясно", смята ин 'т Велд.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че по време на срещата са изразили готовност за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент. Отбелязват, че прокуратурата е готова да предостави допълнителна информация, свързана с правовия ред.

Относно свободата но словото ин 'т Велд каза, че вярва на класацията на "Репортери без граници" за 112-ото място на страната по свобода на медиите.

"България е била на 32-о място преди 20 години, сега е на 112-о. Това не е външна критика, в интерес на всички е да има здравословна медийна среда. Всички можем да си признаем, че има сериозен проблем тук", заяви ин 'т Велд.

Евродепутатите са на мнение, че у нас е прекалено нисък делът на разследващата журналистика.

"В Малта и Словакия убиват журналисти, а в България системно се убива журналистиката", коментира евродепутатът Елена Йончева.

Мониторинговата група е провела среща и с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Той е отхвърлил твърденията за неравнопоставеност на отделни политически сили в ефира по време на предизборната кампания.

Добрата новина от констатациите на мониторинговата група - в България има достатъчно голям брой хора с енергия и желание да започнат промените.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно кои ще са опонентите на двойката Радев - Йотова
Все още не е ясно кои ще са опонентите на двойката Радев - Йотова
Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България
Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България