НОВИНИ

Костадин Костадинов: Основният ми опонент във всяка една кампания винаги е била апатията на хората

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 24.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Основният ми опонент не само на президентските избори, но и във всяка една кампания, винаги е било унинието, апатията на хората, че вотът им има значение. Повече от 30 години на народа е внушавано, че от него нищо не зависи.

Това каза в "Още от деня" кандидатът за президент и лидер на партия "Възраждане"“ Костадин Костадинов.

"Основната ни борба ще бъде да накараме хората да излязат да гласуват и да им обясним, че има смисъл от този вот", уточни той.

Костадинов смята, че президентът като олицетворяващ единството на нацията е човекът, който трябва до голяма степен да контролира дневния ред на българското общество.

Той коментира и енергийната криза.

"За нея се говори повече от две години. Беше ясно, че токът ще поскъпне, в един момент с оглед на заявените амбиции от страна на правителството на Борисов и Каракачанов, да се спират ТЕЦ-овете".

Решението, което даде кандидатът за президент за въпросния енергиен проблем: "Трябва да се довърши "АЕЦ Белене". Нещо, за което от години се говори, но заради американски натиск не се прави".

Костадинов изясни, че ТЕЦ "Марица изток 1 и 3" формират между една трета и една пета от общия енергиен микс на страната. Това са частни централи, които получават гарантирано от държавата, високи изкопни цени и надхвърлят повече от 3 пъти стойността на ТЕЦ "Марица изток 2", която е Българската държавна топлоенергийна електрическа централа.

"Необходимо е пълно преразглеждане на договорите и ако те откажат да се съобразят с условията на българската държава, прекратяване. Да излязат на свободния пазар, да видим дали някой ще им даде цена от 180 лв., колкото в момента им плащаме ние. Има и друг проблем – единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планиран ремонт до средата на октомври месец. Ако случайно се окаже, че имаме малко по-студено време, може да изпаднем в ситуация, в която да внасяме ток. Защото не успяваме да издържим", смята Костадинов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлес Пучдемон няма право да напуска остров Сардиния
Карлес Пучдемон няма право да напуска остров Сардиния
Мая Манолова поиска оставки в държавните енергийни дружества и КЕВР
Мая Манолова поиска оставки в държавните енергийни дружества и КЕВР