НОВИНИ

Кой може да си постави трета доза ваксина срещу COVID-19?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:20, 24.09.2021 (обновена)
13706
Чете се за: 04:32 мин.
Още
Слушай новината

Вече има поставена трета доза ваксина и у нас. 12 медици във Военномедицинска академия, сред които и генерал Венцислав Мутафчийски, бяха ваксинирани днес.

Все още се очаква заповедта на здравния министър, с която ще се разреши поставянето на трета игла. Според насоките на експертния съвет по имунопрофилактика трябва да уточним, че не всеки ще може да получи тази допълнителна или бустер доза. Тя ще се поставя по желание на рискови групи - хора с компрометиран имунитет, здравни работници, възрастни над 65 години и настанените в социални заведения.

Ето така в края на декември ген. Мутафчийски се ваксинира. Девет месеца по-късно той стана първият българин с трета допълнителна доза. Медиците са една от рисковите групи с право на реимунизация. Именно хората, работещи в силно заразна среда, възрастните над 65 години и тези с някои тежки хронични заболявания могат да изберат трета игла.

"Работещите в социални домове, в старчески домове, възрастните над 65, особено настанените в старчески домове, и голямата група имунокомпрометирани лица", заяви проф. Ива Христова - директор на Център по заразни и паразитни болести.

Съпругът на Жулиета Михайлова е бъбречно трансплантиран през 2007 г. Като пациент с компрометиран имунитет може да си постави трета доза. Тъй като е с тромбоза обаче, въпреки препоръката на лекар, силно се колебае.

"Предвид това, че самото заболяване води до образуване на тромби, едно такова в момента съществуващо заболяване предполага все пак да сме малко по-внимателни", заяви Жулиета Михайлова от Асоциацията на пациенти с бъбречни заболявания и приятели.

Мненията в общността на трансплантираните са силно поляризирани според пациентската организация.

"Има хора, които категорично отказват да сложат ваксина, но има и други хора, които с нетърпение чакат ваксините. Едни от първите бяха, които сложиха първа и втора доза и сега очакват и бустерната доза", каза Жулиета Михайлова.

Според експертите няма значение какъв тип ваксина е била сложена преди бустерната.

"Всички проучвания показват, че дори при една доза векторна ваксина може да се сложи втора доза РНК ваксина", каза проф. Ива Христова - директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Засега не е обсъждано трета доза да има и за хората без хронични заболявания, но и без достатъчно антитела след ваксинация.

Може ли това да стане още тази година?

"Не мисля, че толкова бързо може да стане, за мен проблемът е поставянето на първите две дози", каза проф. Ива Христова - директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Трета доза за рисковите групи може да се постави най-рано 6 месеца след завършване на имунизация, но препоръката е за 8 месеца. Тези, които не са изградили имунитет - месец след последната доза.

От днес здравното министерство вече публикува информация колко от починалите и хоспитализираните са ваксинирани. Данните за последните 24 часа показват, че 94 % от починалите са неваксинирани. От постъпилите в болница - само 8 процента са с поставена ваксина.

Вчера са поставени 11441 дози ваксина. Напълно имунизирани в страната са под 1 милион и 300 000 души. 8,7 на сто са положителните проби при направени почти 21 000 теста, над 1800 са новите случаи. В болница се лекуват почти 5000 пациенти, от тях над 414 са в интензивно отделение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият председател на СОС: Трябва да върнем Общинския съвет при хората
Новият председател на СОС: Трябва да върнем Общинския съвет при хората
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в района на Елин Пелин
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в района на Елин Пелин