НОВИНИ

Еврокомисарят по разширяването очаква до юни промяна в българската позиция за Северна Македония (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:58, 20.05.2022 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Състоянието на преговорите със Северна Македония да бъдат обсъдени от Консултативния съвет за национална сигурност, поиска премиерът Кирил Петков. Това той направи в специално изявление тази вечер. Министър-председателят призова президента да свика съвета.

Това се налага, защото с наближаването на юни, видимо се увеличава дипломатическата активност и дори натиск към България. Вчера в един ден тук беше Комисарят по разширяването, а Европарламентът настоя преговорите да започнат.

След маратона си от срещи - с премиера, президента и външния министър - еврокомисарят Оливер Вархеи заяви ясно, че очаква промяна в българската позиция и преговорите със Скопие да започнат през юни.

Часове след заминаването му у нас пристигна министърът на отбраната на югозападната ни съседка Славянка Петровска.

В специално видеообръщение, записано преди часове, премиерът Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради разговорите с Република Северна Македония.

"Поради увеличеното напрежение заради позицията на ЕП от вчера по темата Северна Македония, както и във връзка с проведените разговори във вчерашния ден между комисаря Вархеи, президентството, МС и МВнР, искам да успокоя българското общество, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното ни споразумение", заяви Кирил Петков.

Петков призова в КСНС да участват всички партии, всички служби и президентската институция.

"На който Външно министерство да внесе Доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица. Искам да заявя, че българското правителство няма да направи нищо на базата на външен натиск и преди пълното разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбоченото обсъждане в КСНС и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава - българския парламент", допълни Кирил Петков.

Единствено НС има окончателен и легитимен мандат по темата "Северна Македония", заявява Петков. И това трябва да е ясно за цялото българско общество и външните партньори на България, посочва той.

Часове преди изявлението на Петков, с гвардейци, духова музика и най-високи държавни почести посрещнаха министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска в София. Посещението ѝ е част от усилията на високо ниво за нормализиране на отношенията между двете страни.

"Република България и Република Северна Македония споделяме общи ценности, споделяме обща съдба, споделяме обща история, но споделяме и общо бъдеще. Аз вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на просперитет и сигурност за двете страни.

На пресконференцията, на която Петровска прецени, че има нужда от преводач, тя и Драгомир Заков посочиха, че заради войната в Украйна сигурността на Западните Балкани придобива съвсем нов аспект.

"След 24 февруари в Европа нищо не е същото. Руската агресия срещу Украйна доказа, че няма траен мир, че мирът и стабилността са нещо, за което трябва да се грижим всички заедно", заяви Славянка Петровска, министър на отбраната на Република Северна Македония.

Двете страни договориха общи учения и обучение на военни от Скопие у нас.

"Ние имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещите поколения - никога повече Балканите и може би в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната на Република България.

Славянка Петровска е човекът, който като член на управляващия Социалдемократически съюз на Македония миналата година обяви, че настоящият градоначалник на Скопие Данела Арсовска има български паспорт и че поради това човек, който има, цитирам, "резервна татковина", не може да защитава интересите на скопяни. Пресконференцията ѝ, на която тя показа българския паспорт на Арсовска, даде началото на очерняща кампания срещу нея само заради българското ѝ гражданство.

С наближаването на юни очакванията България да промени позицията си спрямо Скопие се увеличават. На срещи с премиера, президента и външния министър у нас еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи изрази очакване до юни Скопие да започне преговори.

"След три седмици отново съм в София да търся основа и подкрепа в България за започване на преговори с Република Северна Македония през юни. Първа среща с премиера Кирил Петков", каза Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването.

На фона на все по-ясно очертаващото се сближаване между Скопие и Белград премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посочи, че няма място за отстъпки в разговорите с България, защото страната му е подложена на класически шантаж от София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маймунска шарка в Европа - какви са симптомите
Маймунска шарка в Европа - какви са симптомите
Библиотекари на протест, искат по-високи заплати
Библиотекари на протест, искат по-високи заплати