НОВИНИ

Европа отваря границите си - Гърция, Полша, в понеделник - Франция

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:25, 13.06.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Зелена светлина за българите, които искат да почиват в Гърция. Както обеща - Гърция отваря границата си за туристи от понеделник -15 юни, от 12 ч. на обяд. Отварят се и още граници в Европа, по препоръка на Европейската комисия.

В годината на пандемия това е специален сезон. Гърция се готви седмици наред да приеме туристи от 29 държави. Премиерът Мицотакис откри сезона от прочутия остров Санторини.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: Гърция е готова да посрещне туристи. Тяхната безопасност и здраве ще са приоритет номер едно.

От понеделник обаче се отварят само сухопътната граница с България и летищата в Атина и Солун за международни полети. Туристите от рискови държави ще бъдат тествани и при положителна проба за коронавируса ги очаква 14-дневна карантина.

На първи юли отварят и летищата на островите. Бизнесът и властите уверяват, че се вземат мерки за безопасност, а здравните служби

Албания също открива летния сезон. Днес летището в Тирана прие първия чартърен полет с туристи от Беларус.

Мъж: Вие сте първата страна, която ни позволява да дойдем на почивка. Благодарим!

Полша отвори границите с всички съседни държави. На граничния пункт Франкфурт на Одер - Слубице имаше тържество. Поляци и германци отново могат да пазаруват или почиват където пожелаят.

Жена: Усетих вкуса на свободата. Най-сетне свобода!

Двуседмичната карантина за пристигащи в Полша отпада. От понеделник Франция ще приема без ограничения граждани на почти всички европейски страни, освен Испания и Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-много заразени с COVID-19 за денонощие от началото на епидемията
Най-много заразени с COVID-19 за денонощие от началото на епидемията
НС на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството
НС на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството