НОВИНИ

Данните за 18 заразени в Стара Загора се появяват в системата 48 часа по-късно

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 13.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Въпросът на деня - има ли рекорд в броя на заразените с коронавирус у нас за денонощие или няма. Официалните данни са за 105 души и това е пик.

По-късно обаче - РЗИ Стара Загора коригира данните си за региона от 22-ма на 4-ри-ма за денонощие. Ако това се приеме - 18 души остават извън днешната статистика. Няма рекорд за денонощието, но не е ясно към кой ден трябва да бъдат вписани.

От РЗИ - Стара Загора имат обяснение, защо данните за 18 заразени в четвъртък се появяват в системата 48 часа по-късно.

Д-р Станимир Станков, директор на РЗИ - Стара Загора: Смятам, че най-вероятно поради това, че системата за вписване на данни затваря в 22:00 часа, а колегите в лабораторията понякога продължават и след този час, това е една от основните причини за разликите, които се натрупват.

Две са огнищата на коронавирус в Стара Загора - предприятие за преработка на пилешко месо, където има общо 27 заразени от Старозагорско и текстилно предприятие - там до момента са установени 7 случая. И двете фирми са временно затворени

Д-р Станимир Станков, директор на РЗИ - Стара Загора: Извършва се многостепенна дезинфекция, която ще завърши с крайна дезинфекция. Ще започнат работа хора, които са с отрицателен PCR тест и са с нови защитни облекла от висок клас. Отделно са прецизирани входовете и изходите, през които да преминават потоците в предприятието и са разтегнати почивките, така че да няма струпване на големи групи хора.

В инфекциозното отделение на старозагорската болница са настанени 16 пациенти. Две жени са в реанимация.

Д-р Мария Фуртунова: Едната пациентка е от 4 дни там интубирана, другата преведохме преди два часа.

Само половината от леглата в инфекциозното отделение са заети, а в помощ на лекарите, които дават непрекъснати дежурства, са студенти по медицина. Не се притесняват да бъдат на първа линия.

Мехмед Али: С това ще се сблъскваме постоянно, така че няма от какво.

Елеонора Василева: Не съм се виждала с близките си 3 месеца. Аз също не съм от тук. Аз съм от Ямбол, но не си ходим просто.

Към момента Община Стара Загора не обмисля да налага по-строги противоепидемични мерки.

7 са новозаразените в Сливенска област през последното денонощие. Трима от тях са с положителна проба от Нова Загора. От тях единият е огняр в общинската болница в града, а останалите са свързани със заразените по-рано през седмицата работнички в старозагорската фирма за преработка на пилешко месо.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 души са осъдени по бързата процедура след масов бой в Пловдив
11 души са осъдени по бързата процедура след масов бой в Пловдив
Премиерът и Урсула фон дер Лайен обсъдиха плана за възстановяване на Европа от COVID-19
Премиерът и Урсула фон дер Лайен обсъдиха плана за възстановяване на Европа от COVID-19