НОВИНИ

Европейските социалисти заявиха пълна подкрепа за Украйна на конгреса си в Берлин

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:10, 15.10.2022
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейските социалисти заявиха категоричната си подкрепа за Украйна по време на своя конгрес в Берлин.

Подкрепата за Украйна, бежанската криза, гарантиране на енергийните доставки, защита на работните места и зелената сделка - около тези приоритети се обединиха европейските социалисти. Под звуците на украинска музика, конгресът на ПЕС се обяви за пълна подкрепа за Украйна.

"Тези мъже и жени, които се бият в Украйна днес, тези хора се борят за тяхната свобода, но също се борят за нашата свобода. Дневният ред на Путин не е само за Украйна, дневният ред на Путин е побеждавайки демокрацията, да разпространява автокрацията. И това не маже да се случи4, заяви Франс Тимерманс - заместник-председател на ЕК.

"Разстоянието между Украйна и Испания е голямо, но ние сме на пето място сред страните по брой бежанци. И е много ясно кой е агресорът и кой страда от тази агресия", коментира испанският премиер Педро Санчес.

Русия използва енергията като оръжие, заяви канцлерът на Германия и постави акцент върху разширението на Европейския съюз.

"Украйна и Молдова, също и държавите от Западните Балкани принадлежат към нас - към свободната и демократична част на Европа. Един Европейски съюз с най-голям пазар в света, с иновативните компании, със социална грижа, с нови възобновяеми източници - всичко това е възможно", заяви Олаф Шолц.

Новоизбраният председател на ПЕС смята, че във времена на кризи отговорът са социалдемократическите ценности.

"Русия не може да спечели тази война, защото ако ние го позволим, всички ние ще бъдем в опасност. Европейските съюз вече осигурява финансова, военна и политическа подкрепа за Украйна и ние трябва да продължим и да се вслушваме от какво се нуждае Украйна", каза Стефан Льовен - избран за председател на ПЕС.

Според досегашния председател на европейските социалисти Сергей Станишев е необходим пакет от мерки и то веднага за справяне с енергийната криза.

"Трябва да се търсят общи закупувания на енергия отвън и трябва да се прави цялостна трансформация, така че да бъдем по-малко зависими от доставки на гориво, на енергия извън ЕС, било то газ, нефт, било то - не само става дума за Русия. Става дума и за други източници, защото в момента Европа кърви финансово в две посоки - към Русия, където "Газпром" декларира рекордни печалби за първото полугодие, и към САЩ и към другите доставчици", каза той.

След като вече не е начело на Партията на европейските социалисти, Станишев дава заявка за връщане на политическата сцена у нас.

"Моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново, да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не е просто присъдружна партия към някоя коалиция или към някой, който е по-добър и по-голям от нас. Това е унизително положение за БСП и ако БСП е достатъчно голяма и силна и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки", каза той.

Сергей Станишев увери, че ще подкрепи левицата в България да бъде силна, адекватна, европейска и модерна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невиждани наводнения в Крит: Един човек е загинал, двама се издирват
Невиждани наводнения в Крит: Един човек е загинал, двама се издирват
Предимно слънчево до средата на новата седмица
Предимно слънчево до средата на новата седмица