НОВИНИ

Феноменът Ел Ниньо: Очакват се нови рекорди за високи температури

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:31, 05.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

3 юли, понеделник, е бил най-горещият ден, откакто се води метеорологична статистика. Средната температура на планетата е скочила над 17 градуса по Целзий и това е рекорд в отчитанията, които започват от края на 19-и век.

Причината е във въглеродните емисии и в явлението Ел Ниньо, за което Световната метеорологична организация предупреди, че се завръща за първи път от 7 години.

Рекордни пролетни жеги в Испания, следвани от горещини на нетипични места, като Северно море. Температури над 35 градуса по Целзий в Китай вече повече от седмица, предупреждение за високи градуси и в южната част на Съединените щати. Всичко това има частично обяснение - климатичният феномен Ел Ниньо, който се очаква да предизвика още рекорди до края на 2023 година.

"През следващите няколко месеца - от юли до септември, ще има суша в Австралия, в Югоизточна Азия и северната част на Южна Америка", предупреди Уилфран Муфума Окиа, ръководител на регионалната служба за прогнозиране на климата към СМО.

Феноменът Ел Ниньо се наблюдава, когато ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят, топлата вода се изтласква към източната и централната част на Тихия океан. Обикновено това е съпътствано с екстремни метеорологични прояви- от тропически циклони, до проливни дъждове и тежка суша. Най-горещата година в историята на измерванията беше 2016 година, и е резултат именно от Ел Ниньо. От 2020 г. до началото на тази година, климатът на Земята беше под влиянието на друг феномен Ла Ниня, който би трябвало да има охлаждащ ефект. Но дори под въздействието на Ла Ниня последните 8 години са най-топлите на Земята.

"Обикновено Ел Ниньо има забавен ефект. Публикувахме прогнозата си за 5 години - от 2023 г. до 2027 г. В една от тези години повишаването на глобалните температури ще надхвърли градус и половина. Но коя година точно ще стане това не може да се каже", добави Окиа.

В миналото е причинявало тежки засушавания в Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова ще играе във втория кръг на Уимбълдън за трети път в кариерата си
Виктория Томова ще играе във втория кръг на Уимбълдън за трети път в кариерата си
На фона на искане за по-високи заплати: МВР отбеляза професионалния си празник
На фона на искане за по-високи заплати: МВР отбеляза професионалния си празник