НОВИНИ

Продължават протестите в МВР

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Служителите от системата на МВР и днес излизат на предупредителен протест. Както и във вторник за кратко униформените ще се съберат пред районните управления и пожарни в извънработно време с искане за увеличение на заплатите им.

Те не са доволни от проектобюджета, в който не се предвижда никакъв ръст на доходите им и настояват за поне 10-процентно увеличение. Основното трудово възнаграждение на полицаите и пожарникарите е около 1300 лева.

Освен за увеличение на заплатите синдикатите настояват и за реформа в сектора. Напомнят и че униформите им са стари, некачествени и трудно издържат дори един сезон.

Вчера министърът на вътрешните работи подкрепи исканията им и добави, че се водят разговори с финансовото министерство.

Финансовият министър Асен Василев обаче отговори, че увеличение на заплатите в сектора тази година няма да има.

От синдикатите се заканиха, че ако не бъдат чути ще организират национален протест между двете четения на бюджета в парламента.

Пожарникари от Пловдив и членове на синдиката на служителите в Министерството на вътрешните работи се включиха в протеста на полицаите. Те спряха работа за 10 минути.

Служителите в системата на МВР и във Варна също се включиха в протеста. Пуснаха сирените и сигналните лампи на пожарните автомобили.

В 12 часа служителите на Областната дирекция на МВР в Благоевград, когато започна обедната им почивка, напуснаха работните си места, за да заявят своите искания за по-високи заплати и реформа в сектора.

"Напрежението е натрупано и се неутрализира само епизодично, полицаите нямат ясна перспектива за кариерно развитие, нямат яснота за бъдещето твърде често", заяви Георги Янчев, служител на МВР.

"Недостатъчно количество нови униформи, хората работят със стари неща, нямаме нови униформи, очакваме Министерството на финансите да отпусне средствата, с които да бъдат закупени", допълни Георги Георгиев, служител на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Южна Румъния
Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Южна Румъния
Николай Денков потвърди визитата на Володимир Зеленски у нас
Николай Денков потвърди визитата на Володимир Зеленски у нас