НОВИНИ

Николай Денков потвърди визитата на Володимир Зеленски у нас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:07, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски идва в България и заяви, че е говорил с президента Румен Радев за визатата на украинския президент. И още - днес с Украйна ще бъде подписан меморандум за сътрудничество в енергетиката.

Министър-председателят отговаря във Фейсбук на въпроси на граждани на първия месец от работата на правителството.

Николай Денков отговори на въпрос кога ще се потуши конфликта с президентът Румен Радев. Той каза, че не е подклаждал този конфликт, а винаги е опитвал да успокои отношенията и да има нормален диалог.

"Аз се обадих на президента и казах: "Ще идва Зеленски, така че - имайте го предвид, решете дали ще се видите с него". Това е начинът, по който да се търси конструктивен диалог. Последните седмици виждам известно успокояване и това трябва да продължи. България няма нужда от междуинституционално напрежение, а от успокояване и аз виждам своята роля и в тази посока", посочи Денков.

Денков каза още, че днес е предвидена среща между двамата президенти.

Какви са очакванията от визитата на Зеленски в София?

Граждани зададоха и въпрос има ли Украйна интерес от оборудването от неосъществената АЕЦ Белене.

В енергийната комисия гласуваха "за" разговори с Украйна за продажбата на съоръженията за АЕЦ "Белене"

Вчера в комисията по енергетика, се реши енергийния министър да води разговори с украинската страна за реакторите. Премиерът отговори, че интерес от страна на Украйна вече има.

"Днес ще подпишем меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с няколко точки, две или три от тях ще бъдат свързани с ядрената енергетика и това е основата, по която ще работим", посочи той.

Министър-председателят изтъкна, че България подкрепя Украйна и трябва да продължи с помощта си по две причини.

"Реална опасност днес няма, но това за което трябва да работим, е да няма опасност изобщо. Защо подпомагаме Украйна? Две са причините и те са много ясни - първата е, че Украйна е нападната държава. 70 години след Втората световна война, основите на световния мир се състоят в спазването на принципа, че границите на една държава са неприкосновени. Русия наруши това правило, нападна съседна държава и всички държави трябва да помогнат да се възстановят началните граници, за да се възстанови реда в международните отношения. Защото, ако един агресор направи това на едно място, и други ще се опитат. Така че международният ред се крепи на опазването на границите.

Втората причина е свързана непосредствено със сигурността на България. Русия неколкократно отправи заплахи, че след Украйна може да последват Молдова, Балтийските държави, защо не и други, които са и по-големи и членки на Алианса. Това за притеснителни заплахи. Освен това припомням и, че България беше обявена за вражеска държава от Русия без да е направила каквото и да е в това отношение. Добре е да се напомни и че руската армия влезе в България през Втората световна война без да има обявена война от страна на България към СССР. Ако Украйна спечели войната границите, където може да очакваме агресия, ще са далеч от границите на България. Ако загуби войната, нещата ще изглеждат по друг начин", каза Денков.

Много от въпросите бяха свързани със социалната тематика. Денков каза, че минималната заплата ще скочи и от 1 януари догодина, че парите за образование не са намалени, че заплатите в МВР няма как да бъдат повишени, че България има осигурени доставки от газ до края на годината. Отговори и на въпрос чисто ли е Черно море като каза, че срещу България се води кампания, която идва отвън.

"Морето е чисто, няма съмнение. Всеки ден получавам справка...категорично никое от замърсяването от Одеския залив не е дошло в България", изтъкна той.

В отговор на въпроси за международната политика Денков каза, че за да влезем в Шенген трябва да приемем необходимите закони, а решаващата стъпка за подобряване на отношенията си със Северна Македония е в самата нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в МВР
Продължават протестите в МВР
Опасно горещо на изток, гръмотевични бури на запад
Опасно горещо на изток, гръмотевични бури на запад